Ένα ζευγάρι ακροδεξιών που έδωσαν στο παιδί τους το όνομα του Αδόλφου Χίτλερ καταδικάστηκαν στη Βρετανία χθες (Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018) καθώς κρίθηκαν ένοχοι στην κατηγορία ότι είναι μέλη της παράνομης ακροδεξιάς οργάνωσης National Action.
Ο Άνταμ Τόμας, 22 ετών, και η Κλόντια Πατατάς, 38 ετών, καταδικάστηκαν μαζί με τον 27χρονο Ντάνιελ Μπογκούνοβιτς ότι είναι μέλη της οργάνωσης, αφού ανήρτησαν μηνύματα όπου εξήραν τον Χίτλερ όπως επίσης φωτογραφίες όπου εμφανίζονται ως μέλη της ρατσιστικής οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν, ενώ έκαναν τον ναζιστικό χαιρετισμό.
Άλλοι τρεις είχαν δηλώσει ένοχοι ότι είναι μέλη της National Action, η οποία έχει κηρυχθεί παράνομη από την κυβέρνηση, αφού μέλη της επιδοκίμασαν τη δολοφονία της βουλευτού Τζο Κοξ από έναν ναζιστή το 2016.
«Αφού η National Action απαγορεύτηκε, άρχισε να δραστηριοποιείται υπογείως και άλλαξε το όνομά της αλλά δεν χάθηκε» δήλωσε ο Ντεμπ Ουόλς, του γραφείου του εισαγγελέα.
«Αυτά τα μέλη συνέχισαν να πιστεύουν σε μια ρατσιστική νεοναζιστική θεώρηση του κόσμου, επικοινωνούσαν με αποκρυπτογραφημένα μηνύματα και οργάνωναν συναντήσεις με στόχο τη συνέχιση της λειτουργίας της οργάνωσης».
Η National Action είναι η πρώτη ακροδεξιά οργάνωση που απαγορεύτηκε στη Βρετανία εδώ και δεκαετίες.
Κατά τη διάρκεια της δίκης στο δικαστήριο του Μπέρμιγχαμ κατατέθηκε ότι το ζευγάρι έδωσε στο μωρό του το όνομα «Αδόλφος» σε μια επίδειξη θαυμασμού για τον ηγέτη του Γ΄ Ράιχ.
Η αστυνομία του Ουέστ Μίντλαντ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες όπου οι δύο γονείς ποζάρουν κρατώντας το μωρό τους και μια σημαία με τη σβάστικα. Ο Τόμας πόζαρε επίσης φορώντας το λευκό ένδυμα της Κου Κλουξ Κλαν μαζί με τον γιο του και ένα τόξο.
Ο διοικητής της αστυνομίας Ματ Ουόρντ κατέθεσε από την πλευρά του ότι η ομάδα είχε συγκεντρώσει όπλα και αναζητούσε τρόπους να κατασκευάσει εκρηκτικά.
«Αυτά τα πρόσωπα δεν ήταν απλά ρατσιστές φαντασιόπληκτοι. Γνωρίζουμε ότι ήταν μια επικίνδυνη, καλά δομημένη οργάνωση» συμπλήρωσε ο ίδιος.
«Στόχος τους ήταν να διασπείρουν τη νεοναζιστική ιδεολογία προκαλώντας έναν φυλετικό πόλεμο στη Βρετανία και πέρασαν χρόνια αποκτώντας τις δεξιότητες για να το κάνουν».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ