Συγκεντρώσεις για τα πνευματικά δικαιώματα στο Παρίσι

Συγκεντρώσεις για τα πνευματικά δικαιώματα στο Παρίσι

Σχεδόν 400 εκπρόσωποι του κόσμου του πολιτισμού, μεταξύ των οποίων η Γαλλίδα υπουργός Φρανσουάζ Νισάν, συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στο Παρίσι, ενόψει της ψηφοφορίας της 12ης Σεπτεμβρίου στο Ευρωκοινοβούλιο για τα πνευματικά δικαιώματα, με στόχο να αμείβονται καλύτερα οι δημιουργοί απέναντι στους γίγαντες του Ίντερνετ.

«Εμείς οι δημιουργοί (…) ζητούμε επισήμως να υιοθετηθεί η οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα», δήλωσε η τραγουδίστρια Εμιλί Λουαζό ενώπιον διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν έπειτα από έκκληση της Sacem (Εταιρεία δημιουργών, συνθετών και εκδοτών μουσικής).

Αν υιοθετηθεί αυτή η οδηγία, οι γίγαντες του Ίντερνετ «δεν θα μπορούν πλέον να παίρνουν ένα μέρος από τη ζωή σας (…) χωρίς να καταβάλλουν γι’ αυτό μια δίκαιη αμοιβή», τόνισε παρουσία του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά και του συνθέτη Αντρέ Μανουκιάν.

Έχει «ουσιαστική σημασία να δοθεί αυτή η μάχη», υπογράμμισε η Φρανσουάζ Νισάν στη διάρκεια αυτής της συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε μπροστά από το υπουργείο της. Η υπουργός πολλαπλασίασε πρόσφατα τις επαφές με τους Ευρωπαίους ομολόγους της και μίλησε στη Μόστρα της Βενετίας υπέρ της μεταρρύθμισης των πνευματικών δικαιωμάτων.

Στο στόχαστρο των δημιουργών βρίσκεται η πλατφόρμα YouTube, ιδιοκτησία της Google. «Το YouTube αμείβει δέκα φορές λιγότερο απ’ ό,τι το Spotify ή το Deezer. Σήμερα, είτε είναι κανείς στον κινηματογράφο είτε στον Τύπο, τη γραφιστική ή την αρχιτεκτονική, αν θέλει να πάει να διαπραγματευθεί με το YouTube, απαντούν πως η ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση δεν τους υποχρεώνει να κάνουν τίποτε», λέει ο Ζαν-Νοέλ Τρον, γενικός διευθυντής της Sacem.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε από τον οργανισμό Europe For Creators, ο οποίος δραστηριοποιείται υπέρ της υιοθέτησης της οδηγίας, και πραγματοποιήθηκε σε οκτώ χώρες από την εταιρεία Harris Interactive, δύο Ευρωπαίοι στους τρεις (67%) εκτιμούν πως οι γίγαντες του Ίντερνετ έχουν περισσότερες εξουσίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Οι χώρες αυτές αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 60% των ευρωβουλευτών και έχουν αποφασιστική σημασία στη συζήτηση για την οδηγία», διαβεβαιώνει ανακοίνωση του Europe for Creators, στον οποίο μετέχουν πολίτες, δημιουργοί και οργανώσεις.

Η μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων αποτελεί εδώ και μήνες αντικείμενο εντατικού λόμπινγκ. Το ζήτημα είναι να παρακινηθούν οι πλατφόρμες να αμείβουν καλύτερα τους δημιουργούς περιεχομένων (άρθρο 13), αλλά και να δημιουργηθούν τα νέα «συγγενικά δικαιώματα» για τους εκδότες Τύπου (άρθρο 11), που θα επιτρέψουν στις εφημερίδες ή τα πρακτορεία ειδήσεων να αμείβονται όταν επαναχρησιμοποιείται η παραγωγή τους στο Ίντερνετ.

Δύο μέτωπα έχουν προκύψει: από τη μια πλευρά οι δημιουργοί και ο Τύπος, που αναζητούν έσοδα· από την άλλη μια αναπάντεχη συμμαχία μεταξύ των γιγάντων των ψηφιακών μέσων και των υπέρμαχων της ελευθερίας του διαδικτύου, που φοβούνται μήπως υπονομευθεί.

Η ψηφιακή βιομηχανία κέρδισε στις αρχές Ιουλίου έναν πρώτο γύρο, όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε το κείμενο. Ευρωβουλευτές είχαν καταγγείλει τότε την «άνευ προηγουμένου»εκστρατεία λόμπινγκ των GAFA (Google, Apple, Facebook και Amazon).

Η μουσική βιομηχανία έφερε από την πλευρά της «μεγάλους καλλιτέχνες», όπως ο Ζαν-Μισέλ Ζαρ, πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ενώσεων Δημιουργών και Συνθετών (CISAC), για να υπερασπισθούν το κείμενο ενώπιον των ευρωβουλευτών.

Το πρώην μέλος των Beatles Πολ Μακάρτνεϊ τους έγραψε επίσης, ενώ στη Γαλλία περισσότεροι από 70 καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων τα συγκροτήματα Air και IAM και ο τραγουδιστής Ρενό, δημοσίευσαν ανοικτή επιστολή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play