Συνάντηση Μάας-Ντιμιτρόφ στο Βερολίνο

Συνάντηση Μάας-Ντιμιτρόφ στο Βερολίνο

Υπόσχεση του γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Μάας να στηρίξει το αίτημα της ΠΓΔΜ να λάβει ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες. Βγαίνουμε από τον «προθάλαμο» της ΕΕ και του ΝΑΤΟ δηλώνει Ντιμιτρόφ.

Σε εμφανώς καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Βερολίνο η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ και του γερμανού ομολόγου του Χάικο Μάας που διήρκησε 45 λεπτά. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο γερμανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τη συμφωνία για το όνομα «ιστορική» και ευχήθηκε να την αποδεχθούν στο δημοψήφισμα και οι πολίτες της πΓΔΜ.

Ο κ. Μάας επεσήμανε πως η συμφωνία συνδέεται άμεσα με το μέλλον του λαού της χώρας. Η διευθέτηση του ονοματολογικού αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ αλλά και την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Αυτή η προοπτική είναι όμως και προς το συμφέρον της ΕΕ, τόνισε ο κ. Μαας, επειδή θα εμποδίσει «άλλους» να προωθήσουν τα συμφέροντα τους στην περιοχή των Δ. Βαλκανίων. Με «άλλους» ο γερμανός εννοούσε προφανώς τη Ρωσία, την Κίνα αλλά και την Τουρκία.

Στην ευρω-ατλαντική προοπτική που ανοίγεται με τη συμφωνία αναφέρθηκε στις δηλώσεις του και ο Νίκολα Ντιμιτρόφ. Η διένεξη για το όνομα κρατούσε τη χώρα του στον «προθάλαμο» της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ενώ η συμφωνία συνιστά ιστορική ευκαιρία να ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση. Ο κ. Ντιμιτρόφ εξέφρασε την ελπίδα να λάβει η πΓΔΜ, που από το 2005 είναι υποψήφιο μέλος, στη Σύνοδο της ΕΕ τέλη Ιουνίου ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και να ενταχθεί τον Ιούλιο στο ΝΑΤΟ.

Δεν γίνεται τα Σκόπια να είναι «θύμα»

Αναφορικά με τους ενδοιασμούς που διατυπώνουν η Γαλλία, η Ολλανδία αλλά και άλλα κράτη-μέλη σχετικά με τη διεύρυνση της ΕΕ ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας ανακοίνωσε πρωτοβουλίες για να ξεπεραστούν. Σήμερα θα επικοινωνήσει με τον ολλανδό ομόλογο του, ενώ την ερχόμενη Τρίτη το θέμα της ένταξης των Σκοπίων θα βρίσκεται στην ατζέντα των συνομιλιών του γαλλικού και του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου στο Βερολίνο.

Επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά την διεύρυνση της ΕΕ επικρατούν όμως και στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης αλλά και εντός των γερμανικών κομμάτων παραδέχθηκε ο Χ. Μάας. Όπως διευκρίνισε, οι ενδοιασμοί αφορούν περισσότερο την Αλβανία που επίσης ενδιαφέρεται για ενταξιακές διαπραγματεύσεις: «Δεν γίνεται όμως η Μακεδονία να είναι το θύμα αυτής της συζήτησης.»

Πηγή: Deutsche Welle

Loading

Play