Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο ανακοίνωσε ο Στόλτενμπεργκ

Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο ανακοίνωσε ο Στόλτενμπεργκ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε μια νέα σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής συμμαχίας στο Λονδίνο, τον Δεκέμβριο.

Η επιλογή της τοποθεσίας, κρίνεται ιδιαιτέρως συμβολική, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο, ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον επόμενο μήνα, με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ να ξεκαθαρίζει ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να έχει κυρίαρχο ρόλο στην ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου.

Ο Στόλτενμπεργκ επεσήμανε στην ανακοίνωσή του: «Είμαστε ευγνώμονες προς το Ηνωμένο Βασίλειο που συμφώνησε να φιλοξενήσει αυτή τη σύνοδο κορυφής τη χρονιά που το ΝΑΤΟ γιορτάζει τα 70 του χρόνια».

«Η σύνοδος του Λονδίνου θα είναι μια ευκαιρία (…) να συζητηθούν οι προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας τις οποίες αντιμετωπίζουμε τώρα και στο μέλλον και να διασφαλίσουμε ότι το ΝΑΤΟ θα εξακολουθήσει να προσαρμόζεται προκειμένου να διατηρήσει σχεδόν ένα δισεκατομμύρια ανθρώπους ασφαλείς», πρόσθεσε.

Το ΝΑΤΟ πρέπει να προετοιμαστεί «να ζήσει σε έναν κόσμο χωρίς τη συμφωνία για τον πυρηνικό αφοπλισμό» στην Ευρώπη και «με μια Ρωσία η οποία εξακολουθεί να αναπτύσσει πυραύλους» ικανούς να πλήξουν ευρωπαϊκές πόλεις, είχε προειδοποιήσει ο Στόλτενμπεργκ μετά την αποτυχία της συνόδου ΝΑΤΟ- Ρωσίας στις 25 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες.

Loading