Τέλος στη δικαστική προστασία με συνταγματική μεταρρύθμιση βάζει ο Σάντσεθ

Τέλος στη δικαστική προστασία με συνταγματική μεταρρύθμιση βάζει ο Σάντσεθ

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ πρότεινε μια συνταγματική μεταρρύθμιση που αποσκοπεί να θέσει τέρμα στη δικαστική προστασία που απολαμβάνουν οι πολιτικοί, οι δικαστές ή η βασιλική οικογένεια σε μια χώρα που έχει κλονιστεί από πολλά σκάνδαλα διαφθοράς.

«Η κυβέρνησή μας θα προτείνει στη Βουλή (των αντιπροσώπων) μια μεταρρύθμιση του Συντάγματος για να τελειώνουμε με την προστασία αυτή», ανακοίνωσε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ημερών από την άνοδό του στην εξουσία.

Ο σκοπός είναι «οι πολίτες να πιστέψουν και πάλι στην πολιτική» καθώς η κοινωνία απαιτεί «ισότητα ανάμεσα στους πολίτες και τους εκπροσώπους τους», πρόσθεσε.

Στην Ισπανία, τα μέλη της κυβέρνησης, του κοινοβουλίου, η βασιλική οικογένεια και οι δικαστές απολαμβάνουν μια ορισμένη δικαστική προστασία που σημαίνει ότι μπορούν να κριθούν για αστικές ή ποινικές υποθέσεις μόνο από το ανώτατο δικαστήριο, την ανώτατη δικαστική αρχή στην Ισπανία.

Συνολικά στη χώρα, περίπου 250.000 άνθρωποι εκ των οποίων η πλειονότητα τα μέλη των δυνάμεων της τάξης απολαμβάνουν μια ορισμένη προστασία στο δικαστικό πεδίο που τους διακρίνει από τους άλλους πολίτες, είχε δηλώσει το 2017 ο πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου Κάρλος Λεσμές.

Η Ισπανία έχει συγκλονιστεί ιδίως τα τελευταία χρόνια από πολλές υποθέσεις διαφθοράς που έπληξαν μέχρι και τη βασιλική οικογένεια και ευνόησαν την ανάδυση νέων πολιτικών κομμάτων, των Podemos στην αριστερά και των Ciudadanos στην κεντροδεξιά.

Και ο ίδιος ο Σάντσεθ ανήλθε στην εξουσία την 1η Ιουνίου χάρη σε μια πρόταση μομφής σε βάρος του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος βρέθηκε στη δίνη ενός σκανδάλου διαφθοράς στο οποίο εμπλεκόταν το Λαϊκό Κόμμα (PP) του.

Καθώς διαθέτει μόλις 84 βουλευτές σε σύνολο 350, ο Σάντσεθ θα χρειαστεί την υποστήριξη του PP, πρώτης δύναμης στη Βουλή των Αντιπροσώπων που διαθέτει επίσης την απόλυτη πλειοψηφία στη Γερουσία, αφού μια τροποποίηση του Συντάγματος απαιτεί την υποστήριξη των τριών πέμπτων κάθε κοινοβουλευτικού σώματος.

«Αν σταθούμε όλοι στο ύψος μας, αυτή η μεταρρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ μέσα σε 60 ημέρες μετά την κατάθεσή της», επέμεινε ο Σάντσεθ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play