Ταϊλάνδη: «Κοιμισμένα» σε φορεία βγήκαν από το σπήλαιο τα 12 παιδιά

Ταϊλάνδη: «Κοιμισμένα» σε φορεία βγήκαν από το σπήλαιο τα 12 παιδιά

Αποκαλύψεις σχετικά με τον τρόπο που βγήκαν τα παιδιά από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ  την Ταϊλάνδη έκανε ένα πρώην μέλος της ομάδας διάσωσης.

Όπως αποκάλυψε ορισμένα από τα παιδιά που είχαν παγιδευτεί στο σπήλαιο βγήκαν από τις πλημμυρισμένες στοές «κοιμισμένα» πάνω σε φορεία.

«Ορισμένα κοιμούνταν, άλλα κουνούσαν τα δάχτυλά τους ζαλισμένα. Αλλά ανέπνεαν» είπε ο Τσαϊγανάντα Πιρανάρονγκ.

Σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα και ένα βίντεο που τράβηξαν διασώστες, το οποίο δείχνει κάποια από τα παιδιά που μόλις τα έχουν βγάλει από το σπήλαιο, ναρκωμένα σε φορεία.

“Η δουλειά μου ήταν να τα οδηγήσω” στην έξοδο, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι τα παιδιά ήταν δεμένα σε ένα φορείο.

Γιατροί είχαν πάρει θέση κατά μήκος της διαδρομής για να τα εξετάζουν κατά διαστήματα και να διαπιστώνουν σε τι κατάσταση βρίσκονταν.

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Πραγιούτ Τσαν-Ότσα είχε αποκαλύψει από την Τρίτη ότι οι διασώστες χορήγησαν στα παιδιά ένα “ήπιο ηρεμιστικό” για να τα βοηθήσουν να παραμείνουν ήρεμα.

Σε καλή κατάσταση η υγεία τους

Τα 12 αγόρια και ο προπονητής τους έχασαν περίπου 2 κιλά σωματικού βάρους ο καθένας κατά την 17ημερη περιπέτειά τους, αλλά είναι σε καλή κατάσταση.

Οι γονείς των τεσσάρων πρώτων, που απεγκλωβίστηκαν την Κυριακή, μπόρεσαν να τα επισκεφθούν, αλλά ήταν υποχρεωμένοι να φορούν προστατευτικές μάσκες και να στέκονται σε απόσταση 2 μέτρων, για προληπτικούς λόγους, ώστε να μην μεταφέρουν τυχόν μικρόβια.

Μολονότι τα περισσότερα παιδιά δεν γνώριζαν κολύμπι και κανένα από αυτά δεν είχε καταδυθεί ποτέ, οι διασώστες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αυτή την επικίνδυνη επιχείρηση διάσωσης επειδή τα επίπεδα του οξυγόνου μέσα στο σπήλαιο μειώνονταν, όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης κρίσεων, Ναρονγκσάκ Οσοτανάκορν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Η Ταϊλάνδη απηύθυνε έκκληση για βοήθεια σε 13 δύτες “παγκόσμιας κλάσης”. Ο Οσοτανάκορν έπλεξε ιδίως το εγκώμιο του Αυστραλού Ρίτσαρντ “Χάρι” Χάρις, που είναι αναισθησιολόγος και δύτης.

Χωρίς αυτόν “δεν θα μπορούσε να γίνει η επιχείρηση”, είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Στη συνέντευξη Τύπου προβλήθηκε στους δημοσιογράφους και ένα βίντεο που δείχνει τα παιδιά στο νοσοκομείο, να φορούν χειρουργικές μάσκες. Κάποια ήταν ξαπλωμένα, άλλα κάθονταν στα κρεβάτια τους.

«Κανείς δε φταίει»

Ο Οσοτανάκορν τόνισε ότι “κανείς δεν φταίει” για ό,τι συνέβη όταν χάθηκαν τα αγόρια. “Δεν θεωρούμε ότι έσφαλαν, ούτε ότι είναι ήρωες. Είναι απλώς παιδιά, ήταν ένα ατύχημα”, υπογράμμισε.

Ο επικεφαλής της μονάδας των ειδικών δυνάμεων που Πολεμικού Ναυτικού που επέβλεψε όλη την επιχείρηση, υποναύαρχος Απακόρν Γιουκονγκάε, χαιρέτισε επίσης τη διεθνή συνεργασία που οδήγησε σε αυτή την επιτυχία.

“Δεν είμαστε ήρωες. Η αποστολή ήταν επιτυχής χάρη στη συνεργασία όλων. Για αυτό εκπαιδευόμαστε. Το Ναυτικό έχει ένα σύνθημα: Δεν εγκαταλείπουμε κανέναν”, τόνισε.

Βοήθεια στην Ταϊλάνδη έστειλαν τις τελευταίες ημέρες η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, το Λάος, η Μιανμάρ, η Κίνα και η Αυστραλία. Συμμετείχαν επίσης εθελοντές διασώστες από τη Δανία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τον Καναδά, την Ουκρανία και τη Φινλανδία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Loading

Play