Την Πέμπτη η ψηφοφορία στον ΟΗΕ για τη Χαμάς

Την Πέμπτη η ψηφοφορία στον ΟΗΕ για τη Χαμάς

Την Πέμπτη θα διεξαχθεί ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επί ενός σχεδίου απόφασης που καταδικάζει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, κείμενο που προώθησε η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι.

Οι ΗΠΑ εξασφάλισαν την κρίσιμη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτό το κείμενο, με το οποίο καταδικάζεται η εκτόξευση ρουκετών από τον ένοπλο βραχίονα της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και γίνεται έκκληση για τον τερματισμό της βίας.

Θα πρόκειται, εάν η απόφαση αυτή εγκριθεί, για την πρώτη φορά που η Γενική Συνέλευση των 193 χωρών-μελών θα προχωρήσει στην καταδίκη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος το οποίο κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007.

Οι 28 χώρες-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να ταχθούν υπέρ αυτού του σχεδίου απόφασης στην ψηφοφορία, αφού η Ουάσινγκτον συμπεριέλαβε στο κείμενο αναφορές σε προηγούμενες αποφάσεις του ΟΗΕ για το Μεσανατολικό. Αντιθέτως, δεν προστέθηκε καμία αναφορά στη λύση των δύο κρατών.

Η αμερικανική διπλωματική αποστολή στον ΟΗΕ διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της ότι ήλπιζε να διεξαχθεί ψηφοφορία μεθαύριο (Δευτέρα), αλλά η διαδικασία προγραμματίστηκε τελικά να γίνει την Πέμπτη λόγω της πίεσης που άσκησαν οι Παλαιστίνιοι.

«Κάθε χώρα καλείται να αποφασίσει εάν θα ψηφίσει υπέρ ή εναντίον των ενεργειών της Χαμάς, καθώς και άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων, όπως ο παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ», τονίζεται στην ανακοίνωση της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ.

«Εάν ο ΟΗΕ δεν μπορέσει να συμφωνήσει για να υιοθετήσει αυτή την απόφαση, τότε δεν έχει καμιά δουλειά να εμπλέκεται στις συνομιλίες για την ειρήνη», προστίθεται.

Η Χαμάς έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων τον οποίο καταρτίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Νίκι Χέιλι, η οποία θα εγκαταλείψει στα τέλη του μήνα τα καθήκοντα της πρεσβεύτριας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, υποστήριξε σταθερά το Ισραήλ στη σύγκρουσή του με τη Χαμάς. Έχει δηλώσει επανειλημμένα πως θεωρεί πως ο Οργανισμός διακατέχεται από προκατάληψη εναντίον του Ισραήλ.

Οι αποφάσεις που υιοθετούνται από τη ΓΣ του ΟΗΕ δεν είναι νομικά δεσμευτικές, αποτελούν πάντως μια αντανάκλαση της άποψης της διεθνούς κοινότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Loading