Τουρίστες «βαδίζουν» με καμήλες στα χνάρια του Δρόμου του Μεταξιού

Τουρίστες «βαδίζουν» με καμήλες στα χνάρια του Δρόμου του Μεταξιού

Πριν από 2.000 χρόνια τα καραβάνια με τις καμήλες διέσχιζαν την ξηρή άμμο κατά μήκος του Αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού ανταλλάσσοντας αγαθά ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Σήμερα η βόλτα με καμήλα στην έρημο αποτελεί δημοφιλή δραστηριότητα για τους τουρίστες που επισκέπτονται περιοχές του σύγχρονου Δρόμου του Μεταξιού.

Σημαντική στάση στον Αρχαίο Δρόμο του Μεταξιού, η πόλη όαση Ντουνχουάνγκ στη βορειοδυτική επαρχία της Κίνας Γκανσού έχει γίνει μάρτυρας πολλών γεγονότων στο πέρασμα των χρόνων. Σήμερα η επιχείρηση ιππασίας με καμήλες προσφέρει μία κερδοφόρα διέξοδο στους ντόπιους.

Η πόλη είναι γνωστή για τα Mogao Grottoes, τους πέτρινους Βούδες λαξευμένους μέσα στην έρημο, την λίμνη Κρεσέντ και το Βουνό της Τραγουδιστής Ερήμου. Όταν πριν από πέντε χρόνια τέθηκε σε ισχύ η Πρωτοβουλία Μία Ζώνη-Ένας Δρόμος, η πόλη αναπτύχθηκε τουριστικά και οι καμήλες αποτελούν ζωτικό μέρος της αναπτυσσόμενης τουριστικής βιομηχανίας. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 η τοπική κυβέρνηση ανέλαβε την πρωτοβουλία να προωθήσει τις υπηρεσίες ιππασίας με καμήλες, εισάγοντας ένα σύστημα ποσοστώσεων. Κάθε νοικοκυριό μπορεί να έχει έως και τέσσερις καμήλες. Επιπλέον, η ποσόστωση μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στα νοικοκυριά του χωριού. Από τότε, πολλοί χωρικοί ενθαρρύνθηκαν να συμμετάσχουν στην επιχείρηση, αλλά η πραγματική αύξηση σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής φέτος τον Σεπτέμβριο, κάποιος κάτοικος θα μπορούσε να κάνει έως και 30 χλμ ημερησίως βόλτα τους τουρίστες με την καμήλα του στην έρημο.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, το 2017 η πόλη Ντουνχουάνγκ προσήλκυσε πάνω από 9 εκατ. τουρίστες, σημειώνοντας χρόνο με το χρόνο αύξηση 12,3% από το 1988 όταν ο αριθμός των τουριστών ήταν 300.000.

Η πρωτοβουλία Μία Ζώνη-Ένας Δρόμος έχει προσελκύσει περισσότερους ξένους επισκέπτες στην αρχαία πόλη. «Μια συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών από το εξωτερικό επιθυμεί να ιππεύσει καμήλα όταν έρχεται εδώ», λένε οι ντόπιοι.

Χάρη στη συχνή επαφή με τους ξένους επισκέπτες αρκετοί ντόπιοι έχουν μάθει λίγες αγγλικές και ιαπωνικές λέξεις. Κάποιοι από αυτούς απολαμβάνουν τα αγαθά της τουριστικής ανέλιξης της πόλης και ήδη μένουν σε ευρύχωρα διαμερίσματα και οδηγούν αυτοκίνητα αξίας άνω των 100.000 γιουάν. Για δεκαετίες οι καμήλες χρησίμευαν στη γεωργία, σήμερα όμως οι ντόπιοι ανακάλυψαν πόσο πολύ ξένοι τουρίστες επιθυμούν να ιππεύσουν και να κάνουν μία βόλτα στην έρημο.

Από το 2014 οι χωρικοί διαφοροποίησαν τις προτεραιότητές τους για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση για βόλτες με καμήλες ανοίγοντας οικογενειακά πανδοχεία. Αυτές τις μέρες πάνω από το 60% των νοικοκυριών του χωριού εργάζονται σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play