Τουρκία και Αυστρία συμφώνησαν στην βελτίωση των σχέσεών τους

Τουρκία και Αυστρία συμφώνησαν στην βελτίωση των σχέσεών τους

Τη βούληση τους για μία βελτίωση των εδώ και χρόνια τεταμένων σχέσεων των χωρών τους εξέφρασαν κατά τις συνομιλίες τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως αναφέρεται από την Προεδρία της Δημοκρατίας στη Βιέννη, κατά τη συνάντηση ο Αυστριακός πρόεδρος επισήμανε την επιθυμία της αυστριακής πλευράς για την επανάληψη του διαλόγου, που είχε διακοπεί στο παρελθόν, με την Τουρκία, «έναν όχι πάντα εύκολο εταίρο», όπως ανέφερε ο ίδιος, «διάλογο που είναι σημαντικός, ιδιαίτερα αναφορικά με τις οικονομικές σχέσεις μας».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, ο πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν έθεσε κατά τις συνομιλίες και το θέμα των συλλήψεων Αυστριακών υπηκόων στην Τουρκία, ζητώντας από τον Τούρκο ομόλογό του να καταβάλει προσπάθειες για μία λύση.

Ο Αυστριακός πρόεδρος εξέφρασε επιπλέον την ανησυχία του για την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία σε σχέση με την ελευθερία του Τύπου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, επισημαίνοντας ότι η Αυστρία είχε καταδικάσει με σαφήνεια την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016.

Ταυτόχρονα ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης λύσης στο θέμα του μπλοκαρίσματος από την πλευρά της Άγκυρας του προγράμματος του ΝΑΤΟ «Σύμπραξη για την ειρήνη», στο οποίο, εξαιτίας του τουρκικού «βέτο» δεν μπορούν να συμμετάσχουν αυτή την στιγμή Αυστριακοί στρατιώτες.

Πριν από δύο εβδομάδες και σε δηλώσεις του στη Βιέννη, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς είχε ζητήσει από την Τουρκία να συγκεκριμενοποιήσει τις κατηγορίες ή να απελευθερώσει άμεσα τον Αυστριακό δημοσιογράφο, ο οποίος είχε συλληφθεί νωρίτερα στην Άγκυρα ως ύποπτος για τρομοκρατία.

Η Τουρκία θα πρέπει να αναφέρει γιατί κατηγορείται ο δημοσιογράφος και, εάν αυτό δεν είναι δυνατό, θα πρέπει να ακολουθήσει η «άμεση απελευθέρωσή» του, είχε διαμηνύσει ο καγκελάριος, χωρίς ωστόσο να υπάρξει στο μεταξύ κάποια θετική εξέλιξη για τον δημοσιογράφο και ακτιβιστή, ο οποίος εξακολουθεί να είναι προφυλακισμένος.

Σημειώνεται πως οι επιφυλακτικές έως αρνητικές τοποθετήσεις της Βιέννης απέναντι στην Άγκυρα, για τα μέτρα που ακολούθησαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016 όσο και απέναντι στο αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα του περυσινού Απριλίου, όπως επίσης η αυστριακή απαίτηση για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, είχαν οδηγήσει στο παρελθόν σε ιδιαίτερη ένταση τις διμερείς αυστρο-τουρκικές σχέσεις.

Η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αποτελεί πάγια απαίτηση του Σεμπάστιαν Κουρτς, τόσο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως νέου Αυστριακού καγκελαρίου, τον περασμένο Δεκέμβριο, όσο και στο παρελθόν από την θέση του υπουργού Εξωτερικών, τασσόμενος ο ίδιος υπέρ μίας «συνεργασίας με την Τουρκία», αλλά κατά της ένταξής της.

Σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης επιχειρήθηκε τόσο κατά τις συνομιλίες που είχε στα τέλη Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, η νέα υπουργός Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ με τον Τούρκο ομόλογό της, όσο και κατά την ανταπόδοση της επίσκεψης με τον ερχομό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αρχές Μαρτίου στη Βιέννη, κατά την οποία ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είχε ζητήσει να υπάρχει ίδια μεταχείριση για τη χώρα του στην ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ όπως γίνεται για κάθε άλλη χώρα.

Ο ίδιος είχε τονίσει ότι η Άγκυρα αναμένει από την αυστριακή Προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018 μία «ειλικρινή, αντικειμενική και δίκαιη» αντιμετώπιση, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως για λόγους λαϊκισμού το θέμα της ΕΕ εργαλειοποιείται σε προεκλογικούς αγώνες και αυτό δεν επιτρέπεται να οδηγεί σε μίσος και σε προκατάληψη απέναντι στην Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading