Τούρκος ζητεί τη βοήθεια του ΟΗΕ μετά από απόπειρα απαγωγής του

Τούρκος ζητεί τη βοήθεια του ΟΗΕ μετά από απόπειρα απαγωγής του

Ένας Τούρκος διευθυντής σχολείου, που εργάζεται στη Μογγολία και σε βάρος του πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα απόπειρα απαγωγής, για την οποία είναι ύποπτη η Τουρκία, ενώ στη συνέχεια του απαγορεύθηκε να εγκαταλείψει το έδαφος της Μογγολίας χωρίς να του δοθούν εξηγήσεις, ζήτησε τη βοήθεια του ΟΗΕ, ανακοίνωσε ο δικηγόρος του.

Στα τέλη Ιουλίου η Μογγολία είχε εμποδίσει την απογείωση ενός αεροπλάνου ύποπτου ότι ανήκε στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία, αφού μάρτυρες είχαν καταγγείλει απόπειρα απαγωγής του Βεϊσέλ Ακτσάι.

Αυτός ο 50χρονος διευθυντής σχολείου θεωρείται ότι συνδέεται με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, ενός Τούρκου μουσουλμάνου ιεροκήρυκα που ζει εξόριστος στις ΗΠΑ και κατηγορείται από την Άγκυρα ότι υπέθαλψε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 εναντίον του σημερινού προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε επιστολή την οποία συνέταξε ο δικηγόρος και είδε το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Βεϊσέλ Ακτσάι ζητεί τη βοήθεια της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ώστε να μπορέσει να φύγει από τη Μογγολία, καθώς και να του χορηγηθεί άσυλο σε άλλη χώρα.

«Τα ενθαρρυντικά μέτρα που ελήφθησαν σε έναν πρώτο χρόνο από τη μογγολική κυβέρνηση, ακολουθήθηκαν από ενέργειες που εκθέτουν τον κύριο Ακτσάι στον επικείμενο κίνδυνο της παράνομης μεταφοράς του στην Τουρκία», εξηγεί ο δικηγόρος.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, ο διευθυντής σχολείου εμποδίσθηκε δύο φορές μέσα σε μια εβδομάδα να εγκαταλείψει τη Μογγολία.

Οι μογγολικές αρχές δήλωσαν την προηγούμενη Παρασκευή πως ο Βεϊσέλ Ακτσάι δεν έχει την άδεια να εγκαταλείψει τη μογγολική επικράτεια. Ωστόσο δεν έδωσαν καμιά εξήγηση γι’ αυτό.

«Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε αυτή την υπόθεση», ανακοινώθηκε από το γραφείο του εισαγγελέα του Ουλάν-Μπατόρ που εξέδωσε την απαγόρευση εξόδου του Ακτσάι από τη χώρα.

Το σχολείο που διευθύνει ο Ακτσάι θεωρείται από την Τουρκία ύποπτο ότι συνδέεται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Εκπαιδευτικοί του ιδρύματος, ερωτηθέντες από το Γαλλικό Πρακτορείο, αρνήθηκαν εντούτοις οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ των δύο ανδρών.

Το επεισόδιο αυτό υπενθυμίζει τη μεγάλη καταδίωξη που έχει αρχίσει η Άγκυρα σε παγκόσμια κλίμακα.

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, οι τουρκικές αρχές αναζητούν αδιάκοπα αυτούς που υποψιάζονται ότι είναι οπαδοί του Φετουλάχ Γκιουλέν, άλλοτε συμμάχου του Ερντογάν, ο οποίος αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Το κίνημα με εμπνευστή τον Γκιουλέν είχε αποκτήσει σημαντική επιρροή στην Τουρκία και στο εξωτερικό, κυρίως μέσω ενός εκτεταμένου δικτύου στον εκπαιδευτικό τομέα.

Σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, περισσότερα από 1.600 πρόσωπα έχουν καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη σε σχέση με το πραξικόπημα. Περίπου 77.000 ύποπτοι έχουν φυλακισθεί.

Τον περασμένο μήνα η Άγκυρα αρνήθηκε πως αποπειράθηκε να απαγάγει τον Βεϊσέλ Ακτσάι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading