Κάθε άλλο παρά δίκαιη ή ισορροπημένη εμφανίζεται η κατανομή των προσφύγων στην Αυστρία, όπως διαπιστώνεται από τα επικαιροποιημένα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ως προς τη βασική μέριμνα των αιτούντων άσυλο στην χώρα, όπου μόνον η Βιέννη εμφανίζεται να εφαρμόζει – και μάλιστα σε ποσοστό 160% – την ποσόστωση που της αναλογεί.
Συνολικά 51.109 πρόσωπα βρίσκονται σήμερα σε βασική μέριμνα, η οποία καλύπτει τα έξοδα διαμονής και διατροφής των αιτούντων άσυλο, των χρηζόντων επικουρικής προστασίας και των πρόσφατα αναγνωρισμένων με δικαίωμα ασύλου – αριθμός που είναι αισθητά πολύ χαμηλότερος των προηγούμενων ετών, όταν για παράδειγμα το 2016 ανερχόταν στις 90.000.
Το ένα τρίτο από αυτές τις 51.109, συγκεκριμένα 17.598 πρόσωπα, ζουν στη Βιέννη, η οποία υπερκαλύπτει τον αριθμό που προκύπτει για την ίδια, από την ποσόστωση υποδοχής προσφύγων για τα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια.
Εκτός της αυστριακής πρωτεύουσας (η Βιέννη είναι συγχρόνως ένα από τα ομόσπονδα κρατίδια) μόνον το ομόσπονδο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας πληροί σχεδόν στο ακέραιο την προβλεπόμενη για αυτό ποσόστωση, ενώ τη μεγαλύτερη απόκλιση (κατά -20,9%) από τον αριθμό που του αναλογεί στη βάση της ποσόστωσης, εμφανίζει το ομόσπονδο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας.
Ως προς την χώρα προέλευσης, οι πολίτες του Αφγανιστάν αποτελούν την με απόσταση μεγαλύτερη εθνότητα που απολαμβάνει της βασικής μέριμνας γενικά στην Αυστρία, και ακολουθούν οι Ιρακινοί (7.441) και οι Σύριοι (3.495).
Όπως αναφέρεται στα επίσημα στοιχεία, το ότι οι Αφγανοί βρίσκονται στην πρώτη θέση στη βασική μέριμνα και όχι οι Σύροι (παρά το γεγονός πως αυτοί είναι η μεγαλύτερη ομάδα στους αιτούντες άσυλο) οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι Αφγανοί λαμβάνουν πολύ συχνά επικουρική προστασία και μπορούν να συνεχίζουν να βρίσκονται στη βασική μέριμνα, ενώ επίσης για τους Αφγανούς η διαδικασία εξέτασης της αίτησης ασύλου διαρκεί πολύ περισσότερο.
Στις στατιστικές που δημοσιοποίησε το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών, καταγράφεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018, ο μικρότερος αριθμός αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου στην Αυστρία από το πρώτο εξάμηνο του 2011 – συγκεκριμένα 7.098 – ενώ σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2017, όταν ο αριθμός των αιτήσεων χορήγησης ασύλου ανερχόταν σε 12.673, οι 7.098 αιτήσεις εφέτος συνιστούν μείωση κατά 44%.
Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι περισσότερες αιτήσεις (1.829) προέρχονται από πολίτες της Συρίας και ακολουθούν εκείνες από πολίτες του Αφγανιστάν (1.062), ενώ πολύ περιορισμένος είναι ο αριθμός των αιτήσεων από πολίτες του Πακιστάν (152) και του Κοσόβου (26), που στο παρελθόν αποτελούσαν σημαντικές ομάδες προσφύγων με αίτημα ασύλου στην Αυστρία.
Από το σύνολο των αιτήσεων για χορήγηση ασύλου το πρώτο εξάμηνο του 2018, οι 297 αφορούσαν ασυνόδευτους ανηλίκους, και από αυτούς οι 31 ήταν παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ