Το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε την Ουάσιγκτον στο μεταναστευτικό

Το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε την Ουάσιγκτον στο μεταναστευτικό

Το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε την εξουσία της αμερικανικής κυβέρνησης να θέτει υπό κράτηση τους μετανάστες που αναμένουν την εκτέλεση της απέλασής τους, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, ακόμα και σε βάθος ετών, αφού έχουν εκτίσει την ποινή τους για ποινικά παραπτώματα, για τα οποία έχουν καταδικαστεί, μια απόφαση που αποτελεί νίκη για τον Ντόναλντ Τραμπ, ώστε να συνεχίσει τη σκληρή πολιτική του στο θέμα της μετανάστευσης.

Το δικαστήριο απεφάνθη με ψήφους 5 υπέρ, από τους συντηρητικούς δικαστές έναντι 4 κατά, από τους φιλελεύθερους συναδέλφους τους, ότι οι ομοσπονδιακές αρχές θα μπορούν να συλλαμβάνουν τους μετανάστες αυτούς και να τους φυλακίζουν για αόριστο χρονικό διάστημα, οποιαδήποτε στιγμή, όχι μονάχα αμέσως αφότου εκτίσουν την ποινή τους.

Στην απόφαση, που συνέγραψε ο συντηρητικός δικαστής Σάμιουελ Αλίτο, αντιτάχθηκε ο φιλελεύθερος συνάδελφός του Στίβεν Μπράιερ, ο οποίος διερωτήθη εάν το αμερικανικό Κογκρέσο, όταν συνέταξε τον νόμο, «στόχευε να επιτρέψει στην κυβέρνηση να συλλαμβάνει πρόσωπα χρόνια μετά τις αποφυλακίσεις τους και να τους κρατάει φυλακισμένους επ’ αόριστον χωρίς δικαίωμα εγγύησης».

Η διοίκηση Τραμπ είχε ασκήσει έφεση σε μια σχετική απόφαση κατώτερου δικαστηρίου που δικαίωνε τους μετανάστες, η οποία, όπως υποστήριζε, θα υπονομεύσει τη δυνατότητα της κυβέρνησης να απελαύνει μετανάστες, που έχουν διαπράξει εγκλήματα.

Μεταξύ των εναγόντων βρίσκονταν δύο νόμιμοι κάτοικοι των ΗΠΑ, που είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη το 2013, έναν μετανάστη από την Καμπότζη, τον Μόνι Πρέαπ, που είχε καταδικαστεί για κατοχή μαριχουάνας, και έναν Παλαιστίνιο, τον Μπάσαμ Γιουσούφ Χούρι, που είχε καταδικαστεί για απόπειρα παρασκευής ελεγχόμενων ουσιών.

Βάσει του ομοσπονδιακού μεταναστευτικού νόμου, οι μετανάστες που έχουν καταδικαστεί για μια σειρά παραπτωμάτων υπόκεινται σε υποχρεωτική κράτηση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας απέλασής τους. Μπορούν να κρατούνται επ’ αόριστον χωρίς το δικαίωμα εγγύησης, αφού έχουν εκτίσει τις ποινές τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading