Το Ιράν προσέφυγε κατά των ΗΠΑ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την εκ νέου επιβολή των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων, ανακοίνωσε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Η προσφυγή καταχωρήθηκε στις 16 Ιουλίου του 2018 (Δευτέρα) στο μητρώο του θεσμού αυτού που έχει την έδρα του στην Χάγη», διευκρινίζει το υπουργείο στον ιστότοπό του.
Στόχος της προσφυγής αυτής είναι «να αποδοθούν ευθύνες στις ΗΠΑ για την παράνομη, εκ νέου και μονομερή επιβολή από αυτές κυρώσεων» στο Ιράν, διευκρινίζει στον λογαριασμό του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.
«Στην περιφρόνηση από τις ΗΠΑ της διπλωματίας και των νομικών τους υποχρεώσεων, το Ιράν αντιτάσσει την προσήλωσή του στην υπεροχή του δικαίου», προσθέτει ο Ζαρίφ, κρίνοντας ότι έχει «επιτακτική σημασία η εναντίωση στην συνήθειά τους (των Αμερικανών) να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».
Today Iran filed a complaint @CIJ_ICJ to hold US accountable for its unlawful re-imposition of unilateral sanctions. Iran is committed to the rule of law in the face of US contempt for diplomacy & legal obligations. It’s imperative to counter its habit of violating int’l law.
— Javad Zarif (@JZarif) 16 Ιουλίου 2018
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, η προσφυγή αυτή στοχοθετεί τις ΗΠΑ όσον αφορά την παραβίαση των διεθνών τους υποχρεώσεων, ιδιαίτερα ως προς την (αμερικανο-ιρανική) συνθήκη φιλίας του 1955, ένα κείμενο στο οποίο έγινε μνεία πολλές φορές κατά το παρελθόν σε διενέξεις που υπήρχαν ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον και τις είχαν φέρει ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
Το Ιράν και οι ΗΠΑ δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από το 1980.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στις 8 Μαΐου ότι αποσύρει τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα του 2015 και ότι ξανατίθενται σε ισχύ οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν.
Η συμφωνία αυτή, που συνήφθη στη Βιένη, επέτρεψε στο Ιράν να βγει από την απομόνωσή του από τη διεθνή κοινότητα χάρη στην άρση ενός μέρους των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης με αντάλλαγμα τον δραστικό περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος και την δέσμευσή της να μην επιδιώξει ποτέ την απόκτηση πυρηνικού όπλου.
Η εκ νέου επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων, η ισχύς των οποίων είχε ανασταλεί βάσει της συμφωνίας της Βιένης, θα γίνει σταδιακά από τον Αύγουστο.
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα αρχίσει εξάλλου να εξετάζει στις 8 Οκτωβρίου προσφυγή που κατέθεσε το Ιράν κατά των ΗΠΑ για το πάγωμα ιρανικών περιουσιακών στοιχείων ύψους σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Απρίλιο έπειτα από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ