Το 46% των Βουλγάρων κατηγορεί το κράτος για τα δικά του προβλήματα

Το 46% των Βουλγάρων κατηγορεί το κράτος για τα δικά του προβλήματα

Το 46% των Βουλγάρων κατηγορεί το κράτος για τα προβλήματά του, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 839 ατόμων, ηλικίας άνω των 18 ετών από τις 2 μέχρι τις 9 Αυγούστου του 2019. Το 42% των ερωτηθέντων διαφώνησαν με αυτή τη δήλωση και το 12% δήλωσαν πως δεν έχουν γνώμη για το θέμα.

Η βουλγαρική κοινωνία είναι ισομερώς μοιρασμένη ανάμεσα σε εκείνους που κατηγορούν το κράτος για τα προβλήματά τους και σε όσους δεν το κάνουν, σχολιάζουν οι κοινωνιολόγοι, σύμφωνα με το ΒΤΑ.

Οι νεότεροι ερωτηθέντες (ηλικίας μεταξύ 18 και 26 ετών, που γεννήθηκαν μετά το 1989) φαίνονται ότι κλίνουν περισσότερο στο να κατηγορούν τους εαυτούς τους παρά το κράτος για τα προβλήματά τους.

Το 68% πιστεύει ότι μεγαλύτερη σημασία στη ζωή έχει η δικαιοσύνη παρά η νομιμότητα, το 19% λέει ότι η δήλωση αυτή δεν ισχύει για αυτούς και το 13% δεν το γνωρίζουν.

Ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων τείνουν να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους με τη γνώμη άλλων, ακόμη και αν δεν το συνειδητοποιούν. Το 57% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι λαμβάνουν γνώση για το τι σκέφτονται οι άλλοι, 38% επέμειναν ότι η γνώμη των άλλων ήταν άσχετη και το 5% δεν είχε γνώμη για το θέμα.

Η γνώμη των άλλων είναι μια σημαντική δημόσια ρυθμιστική αρχή για όλες τις ηλικιακές ομάδες: τόσο οι νεότεροι όσο και οι παλαιότεροι αποδίδουν σημασία στην κοινή γνώμη. Ακόμα, οι παλαιότεροι είναι πιο διατεθειμένοι να συμφωνήσουν ότι η γνώμη των άλλων είναι σημαντική για αυτούς.

Σε σχέση με τα υπόλοιπα θεσμικά όργανα, η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει σχετικά υψηλά επίπεδα δημόσιας εμπιστοσύνης, σύμφωνα με την έρευνα. Μετά από δισταγμούς και στιγμές κρίσης που προκλήθηκαν από διάφορα σκάνδαλα που αφορούσαν ορισμένα μέλη του κλήρου, η εμπιστοσύνη στην εκκλησία ήταν σταθερή από 40% έως 50% από την εκλογή του Πατριάρχη Νεοφύτου το 2013.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play