Δύο σημαντικές τροπολογίες που υπερψηφίστηκαν από το βρετανικό κοινοβούλιο αποκλείουν στην ουσία το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, κάτι που δίνει ελπίδες στην Τ. Μέι για υπέρβαση του αδιεξόδου με τις Βρυξέλλες.
Δύο πολύ σημαντικές προτάσεις που δίνουν νέα πορεία στις διαπραγματεύσεις του Brexit έγιναν αποδεκτές από την πλειοψηφία των Βρετανών βουλευτών στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Παράλληλα, όρους για την παράταση της εφαρμογής του άρθρου 50 περί αποχώρησης ζητά ο Εμμανουέλ Μακρόν μετά τη συνάντηση του με την Άγκελα Μέρκελ.
Ωστόσο, η γερμανίδα Καγκελάριος δεν φαίνεται να υιοθετεί την σκληρή στάση του γάλλου Προέδρου, κάνοντας σαφές ότι αποδέχεται την παράταση των διαπραγματεύσεων, εφόσον έως την 14η Μαρτίου δεν έχει επιλυθεί το πρόβλημα των συνόρων στην Βόρεια Ιρλανδία.
Σημαντικές τροπολογίες
Ειδικότερα στο Λονδίνο με ευρύτατη πλειοψηφία και ομοφωνία πέρασαν δύο σημαντικές τροπολογίες. Με την στήριξη της κυβέρνησης πέρασε η πρόταση της βουλευτού των Εργατικών, Υβέτ Κούπερ, για παράταση του άρθρου 50, δηλαδή της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον,έως την 14η Μαρτίου, δεν έχει βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του backstop, της εγγύησης δηλαδή ανοιχτών συνόρων με την Ιρλανδία.
Με την υπερψήφιση της τροπολογίας Κούπερ ουσιαστικά αποκλείεται η έξοδος χωρίς συμφωνία. Η δεύτερη σημαντική τροπολογία κατατέθηκε από κυβερνητικό βουλευτή πορτογαλικής καταγωγής και αφορά τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών. Η Βουλή την ψήφισε με ομοφωνία βάζοντας έτσι τέλος στην αγωνία 3,5 εκατομ. Ευρωπαίων που ζουν και εργάζονται στη Μ. Βρετανία.
Ασφυκτική πίεση και στον Κόρμπιν
Παράλληλα οι βουλευτές τα βρετανικής βουλής απέρριψαν πρόταση του Εργατικού Κόμματος σχετικά με τη μόνιμη συμμετοχή της χώρας στην Τελωνειακή Ένωση. Η απόρριψη οδήγησε σε επίσημη ανακοίνωση από πλευράς του Τζέρεμι Κόρμπιν, με την οποία τάσσεται δημοσίως υπέρ νέου δημοψηφίσματος.
Ο Κόρμπιν, γνωστός αντιευρωπαϊστής, ωθήθηκε σε αυτή την απόφαση υπό την ασφυκτική πίεση της πλειοψηφίας των βουλευτών του και από τον φόβο της αποχώρησης και άλλων κεντρώων από το Κόμμα του.
Μετά τις νέες εξελίξεις και με ενισχυμένο το οπλοστάσιο της η Τερέζα Μέι ελπίζει να τα βρει με τις Βρυξέλλες, που δεν φαίνεται να είναι αντίθετες στο θέμα της παράτασης. Μάλλον ευνοεί και την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά τις μόνιμες αντιρρήσεις και παρεμβάσεις της γαλλικής κυβέρνησης.
Πηγή: Deutsche Welle