Φόβοι για χιλιάδες νεκρούς μετά το τσουνάμι

Φόβοι για χιλιάδες νεκρούς μετά το τσουνάμι

Κανείς δεν γνωρίζει ακόμα πόσο μεγάλες είναι οι καταστροφές που προκάλεσαν την Παρασκευή ο σεισμός και το τσουνάμι στην νήσο Σουλαβέζι της Ινδονησίας. Στην πόλη Παλού τα θύματα πέρασαν τα 830 και οι τραυματίες τους 500.

Μνήμες του τσουνάμι που σάρωσε το 2004 τον Ινδικό Ωκεανό με περίπου 230.000 θύματα ξυπνά το νέο τσουνάμι που έπληξε την Παρασκευή την Ινδονησία. Οι αρχές της χώρας κάνουν ήδη λόγο για περισσότερα από 830 θύματα και πάνω από 500 τραυματίες. Στο μεταξύ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων και αγνοουμένων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και αρκετοί ξένοι υπήκοοι.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες η κυβέρνηση της Ινδονησίας δεν αποκλείει τα θύματα να είναι χιλιάδες. Μέχρι αυτή την ώρα τα στοιχεία για τα θύματα προέρχονται κυρίως από την πόλη Παλού με 350.000 κατοίκους. Εκεί γυρίστηκε το βίντεο που δείχνει το τσουνάμι να συμπαρασύρει ανθρώπους, σκάφη και σπίτια.

Από ότι όλα δείχνουν πάντως το σύστημα προειδοποίησης με σειρήνες στα παράλια δεν λειτούργησε. Ο εκπρόσωπος της ινδονησιακής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας Σουτόπο Νουγκρόχο δήλωσε ότι «δεν ήχησε καμία σειρήνα και έτσι πολλοί άνθρωποι δεν γνώριζαν ότι βρίσκονται σε κίνδυνο». Παράλληλα ο ινδονήσιος αξιωματούχος τόνισε ότι το έργο των σωστικών συνεργείων βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο: «Τα συνεργεία δεν έχουν ακόμα πρόσβαση σε όλες τις πληγείσες περιοχές. Χρειαζόμαστε ειδικά μηχανήματα, αλλά και διπλασιασμό του προσωπικού στα συνεργεία διάσωσης».

Δεν υπάρχει πρόσβαση στις περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού

Στην πόλη Παλού πολλά κτήρια έχουν πάθε σοβαρές ζημίες ή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Ανάμεσά τους ένα μεγάλο τέμενος και ένα εμπορικό κέντρο. Η μεγαλύτερη γέφυρα της πόλης δεν υπάρχει πια. Το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας έχει καταρρεύσει. Σύμφωνα ωστόσο με τις αρχές η λειτουργία του αεροδρομίου της πόλης έχει αποκατασταθεί και έτσι εξοπλισμός διάσωσης και είδη πρώτης ανάγκης μεταφέρονται πλέον ευκολότερα στις πληγείσες περιοχές.

Μια από τις επιζήσασες στην Παλού δήλωσε: «Την ώρα που ξεκίνησε ο σεισμός τελείωνα τα ψώνια μου και πήγαινα προς το ταμείο. Ξαφνικά όλα γύρω μας σκοτείνιασαν και οι τοίχοι του κτηρίου άρχισαν να καταρρέουν. Τρέξαμε με τις κόρες μου στις σχεδόν καταστραμμένες σκάλες και καταφέραμε να γλιτώσουμε».

Οι αρχές της χώρας εκφράζουν φόβους ότι στο βόρειο τμήμα της νήσου Σουλαβέζι που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού οι καταστροφές είναι ακόμα μεγαλύτερες από ότι στην Παλού. Λόγω των καταστραμμένων δρόμων και της διακοπής των επικοινωνιών είναι αδύνατο για τα διασωστικά συνεργεία να σχηματίσουν επί τόπου εικόνα. Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της χώρας Γιουσούφ Κάλα από τις περιοχές στο βόρειο τμήμα της Σουλαβέζι δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες.

Πηγή: Deutsche Welle

Loading

Play