«Χωρίς εναλλακτική η συνεργασία με τη Ρωσία»

«Χωρίς εναλλακτική η συνεργασία με τη Ρωσία»

Με την πάροδο του χρόνου εδραιώνεται η άποψη στην Ευρώπη ότι οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν αποδίδουν. Στη Γερμανική Ραδιοφωνία DLF η γερμανίδα πολιτικός Άντγε Χερμανάου ζητά συνεργασία με τη Ρωσία.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν το διατύπωσε προσεκτικά. «Θα πρέπει» είπε μιλώντας στην ελβετική τηλεόραση «να σχεδιάσουμε με τη Μόσχα μια νέα πολιτική εμπιστοσύνης και ασφάλειας αλλά και η Ρωσία θα πρέπει να κινηθεί». Τα λεγόμενα του Μακρόν επιβεβαιώνουν αυτό που συζητείται εδώ και καιρό στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ότι δηλαδή η πολιτική των κυρώσεων απέναντι στη χώρα λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας δεν έχει αποδώσει. Αντίθετα, κινδυνεύει να ρίξει την Ευρώπη στην απομόνωση.

«Όχι δυο μέτρα και δύο σταθμά»

Βέβαια ο πρόεδρος Μακρόν έσπευσε να διαβεβαιώσει, ότι λόγω της Κριμαίας η Ρωσία δεν πρόκειται να επιστρέψει στην ομάδα των 8 πλουσιότερων χωρών της Δύσης, αλλά ο ίδιος σχεδιάζει να έχει τις επόμενες ημέρες μακρά συζήτηση με τον ρώσο ομόλογό του. Τι γίνεται με τη Γερμανία; Ο πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ ζήτησε στο Οικονομικό Φόρουμ που έγινε πρόσφατα στην Αγία Πετρούπολη, να τερματιστούν οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας προκαλώντας έτσι την αντίδραση πολιτικών από άλλα κόμματα. Επί παραδείγματι, ο Γιούργκεν Χαρντ εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, διαφώνησε φέρνοντας ως επιχείρημα την παραβίαση του διεθνούς δικαίου με την προσάρτηση της Κριμαίας. «Οι κυρώσεις πρέπει να συνεχιστούν» επιμένει.

Η Άντγε Χερμενάου, από το κόμμα των συντηρητικών Ελεύθερων Ψηφοφόρων επικαλείται την απαράδεκτη κατά τη γνώμη της πολιτική “δύο μέτρα και δύο σταθμά”.  «Ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν είναι δυνατόν να μην στριμώχνουμε τον κύριο Ερντογάν επειδή η Τουρκία είναι κράτος μέλος τους Νάτο και κατέχει τμήμα της Συρίας και να στριμώχνουμε τον κύριο Πούτιν λόγω Κριμαίας. Το θεωρώ σκανδαλώδες. Από την άλλη και εμείς ως Γερμανία έχουμε δοσοληψίες με ανθρώπους που δεν είναι όλοι εντελώς καθαροί. Δεν το βρίσκω σωστό, δεν είναι σωστό να κρίνουμε με δύο μέτρα και δύο σταθμά».

«Να μην προκαλούμε την ρωσική αρκούδα»

Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία DLF η γερμανίδα πολιτικός αναρωτιέται ποιο είναι το στρατηγικό πλεονέκτημα που προσφέρουν για την Ευρώπη οι κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας. «Μιλώ με όρους στρατηγικής. Ως Γερμανοί είμαστε κεντρωευρωπαίοι, όχι δυτικοευρωπαίοι. Επί αιώνες ο Γάλλοι και οι Βρετανοί κοιτούσαν πάντα με σκεπτικισμό τη Ρωσία, διότι τη θεωρούσαν ανταγωνίστρια. Αλλά οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης θα πρέπει να φροντίζουν να μην προκαλούν τη ‘ρωσική αρκούδα’ και μετά να τρέχουν για να τη γλυτώσουν ως ομάδα μικρών χωρών. Η Πολωνία, η Τσεχία η Σλοβακία και η Ουγγαρία το γνωρίζουν επίσης. Μεσοπρόθεσμα Ρωσία και Ευρώπη πρέπει να συνεργαστούν. Δεν βλέπω άλλη εναλλακτική».

Ο προβληματισμός θα έχει ασφαλώς και συνέχεια, όχι μόνο απέναντι στη Ρωσία, αλλά και σε σχέση και με άλλες χώρες σε καθεστώς κυρώσεων, όπως το Ιράν.

Πηγή: DW

Loading

Play