«Όμηρος του δημογραφικού προβλήματος η βουλγαρική οικονομία»

«Όμηρος του δημογραφικού προβλήματος η βουλγαρική οικονομία»

«Όμηρος» του δημογραφικού προβλήματος καθίσταται η βουλγαρική οικονομία, ενώ, παράλληλα, αναζητά τρόπους για την αναδιάρθρωσή της, η οποία – όπως τόνισε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ – «θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω στρατηγικών αποφάσεων».

Στη διάρκεια συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βουλγαρικής οικονομίας, ο κ. Ράντεφ, επισήμανε, πως το «κλειδί» για μία δυνατή, ανταγωνιστική και αειφόρο οικονομία είναι ο ανοιχτός διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο κ. Ράντεφ, σημείωσε, ότι μολονότι οι υπουργοί έχουν λόγους να μιλούν για υψηλή οικονομική ανάπτυξη, το ερώτημα είναι γιατί αυτή η ανάπτυξη δεν μπορεί να «μεταφραστεί» σε υψηλότερα εισοδήματα, καλύτερο βιοτικό επίπεδο και ποιότητα ζωής, βελτίωση των υποδομών, της υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης, Τόμισλαβ Ντόντσεφ, υπογράμμισε ότι το χαμηλό εργατικό κόστος δεν θα αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της βουλγαρικής οικονομίας τα επόμενα έτη. Το μεγάλο ερώτημα για τη βουλγαρική οικονομία είναι πώς να μεταβεί σε ένα νέο επίπεδο, διότι η αύξηση του εργατικού κόστους προκαλεί «τριγμούς» στην άνοδο του ΑΕΠ, σημείωσε ο κ. Ντόντσεφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η καινοτομία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η υψηλή προστιθέμενη αξία, είναι ορισμένα από τα βασικά σημεία του προσανατολισμού που θα πρέπει να έχει η βουλγαρική οικονομία. «Οποιαδήποτε παρέμβαση στην οικονομία από το κράτος είναι επιβλαβής, διότι στρεβλώνει την οικονομία» είπε ο κ. Ντόντσεφ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Βλάντισλαβ Γκοράνοφ, είπε πως τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι σταθερά και αποτελούν ισχυρό θεμέλιο της ανταγωνιστικότητας της βουλγαρικής οικονομίας. Πρόσθεσε, ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν σχεδιάζει την αύξηση των φορολογικών συντελεστών.

Τους επόμενους μήνες – τόνισε ο κ. Γκοράνοφ – η κυβέρνηση θα κατευθύνει τις προσπάθειές της στην ενίσχυση της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με έμφαση στην τραπεζική εποπτεία και την υποβολή αίτησης για ένταξη στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM II – τον αποκαλούμενο «προθάλαμο» ένταξης στο ευρώ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play