14 μετανάστες εντοπίστηκαν νεκροί στην έρημο κοντά στα σύνορα της Αλγερίας με τη Λιβύη

14 μετανάστες εντοπίστηκαν νεκροί στην έρημο κοντά στα σύνορα της Αλγερίας με τη Λιβύη

Δώδεκα σύροι μετανάστες και δυο αλγερινοί υπήκοοι εντοπίστηκαν νεκροί εν μέσω της ερήμου κοντά στα σύνορα της Αλγερίας με τη Λιβύη, δήλωσε χθες Δευτέρα στο Γαλλικό Πρακτορείο υπήκοος της Συρίας στον οποίο ανατέθηκε από την πρεσβεία της χώρας του να παρακολουθήσει την υπόθεση επιτόπου.

Άλλοι πέντε άνθρωποι αγνοούνται, διευκρίνισε ο σύρος πολίτης, ο Μπασάμ Φαρούχ.

Τα θύματα «αναχώρησαν την Τρίτη από τη Λιβύη με όχημα προς την κατεύθυνση της Αλγερίας (…) Βρέθηκαν το Σάββατο, αφού χάθηκαν στην έρημο», εξήγησε.

Τα πτώματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της κοινότητας Μπουρζ Όμαρ Ιντρίς (1.300 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Αλγερίου), σύμφωνα με τον κ. Φαρούχ.

Εντοπίστηκαν περίπου 70 χιλιόμετρα από την κοινότητα, στην επαρχία Ιλίζι, από την Αλγερινή Εταιρεία Έρευνας και Διάσωσης, ΜΚΟ ειδικευμένη στη βοήθεια σε ανθρώπους που χάνονται στην αχανή έρημο της χώρας.

Η οργάνωση ανέφερε πως αναγνώρισε τα θύματα: επρόκειτο για δυο υπηκόους Αλγερίας και 12 υπηκόους Συρίας, συμπεριλαμβανομένων δυο παιδιών, 10 και 16 ετών.

Ο κ. Φαρούχ επέκρινε τις λιβυκές αρχές για «την απόφασή τους να απελαύνουν όλους τους παράτυπους μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων Σύρων», κάτι που ώθησε «τα θύματα να φύγουν προς την Αλγερία».

«Κι άλλοι Σύροι θα φύγουν από τη Λιβύη με τον ίδιο τρόπο προς την Αλγερία και φοβάμαι πως πρέπει να προετοιμαστούμε για νέες τραγωδίες», προειδοποίησε.

Η Λιβύη και η Τυνησία είναι οι χώρες από τις οποίες αναχωρούν οι περισσότεροι μετανάστες που αποπειρώνται τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου με την ελπίδα να βρουν καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Η Συρία παραμένει η χώρα με τη μεγαλύτερη κρίση εκτοπισμού στον κόσμο, καθώς 13,8 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους κι έχουν μετατραπεί είτε σε εσωτερικά εκτοπισμένους ή σε πρόσφυγες, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Ο πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε το 2011, στοίχισε τη ζωή σε πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους, προκάλεσε πελώριες υλικές και οικονομικές ζημιές κι έκανε κομμάτια τη χώρα.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading