25 χρόνια από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, οι Αυστριακοί υποστηρίζουν στην πλειονότητά τους την παραμονή της στην ΕΕ

25 χρόνια από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, οι Αυστριακοί υποστηρίζουν στην πλειονότητά τους την παραμονή της στην ΕΕ

Στη μεγάλη πλειονότητά τους και σε ποσοστό 75% οι Αυστριακοί υποστηρίζουν την παραμονή της χώρας τους ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως διαπιστώνεται σε αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα με την ευκαιρία της χθεσινής συμπλήρωσης 25 χρόνων από την ένταξη της Αυστρίας στην ΕΕ, την 1η Ιανουαρίου 1995.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής, ένα ποσοστό μόλις 8% των ερωτηθέντων θα επικροτούσε μία έξοδο της χώρας από την ΕΕ, που είναι και το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί έως τώρα σε δημοσκόπηση, ενώ σε ποσοστό 17% δεν εκφράζουν γνώμη.

Όπως τονίζει ο γενικός γραμματέας της “Εταιρείας” Πάουλ Σμιντ, μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, παρατηρείται μία σημαντική μείωση στην Αυστρία του ποσοστού εκείνων που υποστηρίζουν αντίστοιχα μία έξοδο της χώρας τους από την Ένωση.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι στις συνολικά 60 δημοσκοπήσεις που έχει διενεργήσει η Αυστριακή Εταιρεία Ευρωπαϊκής Πολιτικής από την ένταξη της Αυστρίας στην ΕΕ, σε όλες και παρά τις διάφορες διακυμάνσεις, η πλειονότητα τασσόταν πάντα υπέρ της συνέχισης της συμμετοχής της χώρας στην ΕΕ, με τον μέσο όρο (από όλες τις δημοσκοπήσεις) των υποστηρικτών να βρίσκεται στο 70% και των αντιπάλων στο 22%.

Η μεγαλύτερη υποστήριξη του αυστριακού πληθυσμού στην συμμετοχή της Αυστρίας στην ΕΕ είχε καταγραφεί σε ανάλογη δημοσκόπηση το καλοκαίρι του 2002, με ποσοστό 80%, ενώ το υψηλότερο ποσοστό για μία έξοδό της ήταν το 33% που είχε προκύψει σε δημοσκόπηση το 2008.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο δημοψήφισμα που είχε διενεργηθεί στην Αυστρία πριν από 25 και πλέον χρόνια, στις 12 Ιουνίου του 1994, ως προς την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, το ποσοστό του “Ναι” είχε ανέλθει στο 66,6% και υπήρξε το υψηλότερο ποσοστό που επιτεύχθηκε ποτέ σε δημοψήφισμα για την ένταξη μιας χώρας στην ΕΕ.

Γεγονός είναι επίσης πως, πριν από το βρετανικό δημοψήφισμ, και σε σχετική δημοσκόπηση, οι Αυστριακοί εμφανίζονταν να πιστεύουν σε ποσοστό 45% πως για τη χώρα τους τα πράγματα θα ήταν καλύτερα χωρίς την ΕΕ.

Στις 3 του περασμένου Μαρτίου, είχε τιμηθεί στην Αυστρία μία ιδιαίτερη σημαντική επέτειος για την πορεία της χώρας στην ΕΕ — τα 25 χρόνια από την ολοκλήρωση των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, υπό την Προεδρία την οποία ασκούσε τότε στην ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 1994, η Ελλάδα, η οποία είχε φέρει σε θετικό πέρας την τελευταία και αποφασιστική φάση των εξαιρετικά δύσκολων, όπως χαρακτηρίζονταν, ενταξιακών συνομιλιών στις Βρυξέλλες.

Πριν από το αίσιο τέλος, η αυστριακή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών ‘Αλοϊς Μοκ διαπραγματευόταν επί 70 “εξαιρετικά κρίσιμες” ώρες με τους εκπροσώπους της ΕΕ, που είχαν επικεφαλής τους τον Έλληνα τότε υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο.

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Τόμας Κλέστιλ απένειμε μήνες αργότερα σε λαμπρή τελετή στη Βιέννη στον Θεόδωρο Πάγκαλο την ανώτατη τιμητική διάκριση της Αυστριακής Δημοκρατίας, σε αναγνώριση της καθοριστικής συμβολής του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Σχολιάζοντας τις φήμες που ήθελαν τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ

— και όχι τον Θεόδωρο Πάγκαλο — να έχει παίξει τον αποφασιστικό ρόλο στην θετική κατάληξη των αυστριακών ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος (1986-1997) Φραντς Βρανίτσκι είχε δηλώσει τότε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ στη Βιέννη : “Μεταξύ άλλων, ήταν παρών εκεί και ο κύριος Κλάους Κίνκελ”.

Ο επόμενος σημαδιακός σταθμός της ενταξιακής πορείας της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχε επίσης καθαρό άρωμα Ελλάδας, καθώς, στις 24 και 25 Ιουνίου του 1994, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 15 (πλέον) χωρών-μελών της Ένωσης, υπέγραφαν, υπό την σκέπη της ελληνικής Προεδρίας στην Κέρκυρα, τις συμφωνίες ένταξης των τριών νέων χωρών-μελών, της Αυστρίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Είχε προηγηθεί, την 12η Ιουνίου της ίδιας χρονιάς, το “Ναι” και μάλιστα με ποσοστό 66,6% και συμμετοχή πάνω από 80%, με το οποίο είχαν απαντήσει οι πολίτες στο δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ, που ο πρώην καγκελάριος Φραντς Βρανίτσκι — ο αποκαλούμενος “καγκελάριος της ένταξης” — θεωρεί έως σήμερα “ιδιαίτερα σημαντικό σταθμό” στη μεταπολεμική τάξη πραγμάτων.

Τερματικός σταθμός αυτής της ενταξιακής πορείας υπήρξε η επίσημη πλέον ένταξη της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Ιανουαρίου 1995.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play