Το Ισραήλ ετοιμάζεται για την επόμενη φάση του πολέμου – Βομβαρδίζονται Ζεϊτούν και Τζαμπάλια

Σε δύο επίπεδα έχουν πλέον αλλάξει τα δεδομένα για τη μάχη στο νοσοκομείο Αλ Σίφα.

Για την επόμενη φάση του πολέμου στη Γάζα ετοιμάζεται το Ισραήλ. Παρ’ ότι οι επιχειρήσεις στην περιοχή της Γάζας γύρω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα, δεν έχουν ολοκληρωθεί, φαίνεται ότι το IDF έχει σχεδιάσει ήδη την επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεων στις περιοχές Ζεϊτούν και Τζαμπάλια, οι οποίες ήδη βομβαρδίζονται από αεροπορία και βαρύ πυροβολικό.

propoli

Σύμφωνα με αναφορές, η μάχη στο νοσοκομείο Αλ Σίφα θα συνεχιστεί, τα δεδομένα, ωστόσο, έχουν αλλάξει σε δύο επίπεδα:

1)Εικάζεται πως ακόμη και αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών για το στρατηγείο της Χαμάς κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα, θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει εκκενωθεί από την αρχηγική ομάδα της οργάνωσης, ενώ θα έχουν αφαιρεθεί και όποια στοιχεία θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους Ισραηλινούς ή να αποκαλύψουν σχέδια και τοποθεσίες.

2)Το δαιδαλώδες σύστημα από τούνελ κάτω από το νοσοκομείο εμπεριέχει τεράστιους κινδύνους για τους Ισραηλινούς στρατιώτες. Σε περίπτωση που προχωρήσει μία επίθεση στα υπόγεια της Χαμάς, οι απώλειες υπολογίζεται ότι θα είναι πάρα πολλές, την ίδια στιγμή που οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου, αλλά και οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας ολοένα και πληθαίνουν. Ήδη ο ισραηλινός στρατός μετρά 56 νεκρούς επισήμως και ενώ οι επιχειρήσεις δεν έχουν ξεκινήσει στα τούνελ, ενώ δεν έχει αντιμετωπιστεί το μεγαλύτερο μέρος των ενόπλων της Χαμάς.

Σύμφωνα με ισραηλινά Μέσα, οι επιχειρήσεις του IDF στο νοσοκομείο Αλ Σίφα εξαρτάται πλέον, από την εκκένωση των εγκαταστάσεων από τους ασθενείς. Στο τραπέζι βρίσκεται η εντατικοποίηση των επιχειρήσεων στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου με βαριά όπλα και υποστήριξη από αεροπορία. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, προϋποθέτει ολική εκκένωση του νοσοκομείου.

Ο σχεδιασμός, σύμφωνα με το IDF, είναι να προχωρήσουν οι χερσαίες επιχειρήσεις προς την Κεντρική Γάζα, αρχής γενομένης απο τις περιοχές Ζεϊτούν και Τζαμπάλια.

Στις συγκεκριμένες περιοχές οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι έχουν βρει καταφύγιο εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς. Στις ιδίες περιοχές ωστόσο, έχουν δημιουργηθεί μεγάλοι καταυλισμοί προσφύγων, γεγονός που καθιστά σχεδόν απαγορευτική μία επιχείρηση ευθείας σύγκρουσης, αν δεν εκκενωθούν πρώτα από τους προσφυγες.

Δείτε επίσης: Πορεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ για τους ομήρους της Χαμάς

Loading