Το βραβείο «Νάνσεν 2022» παρέλαβε η Άγγελα Μέρκελ από τον ΟΗΕ

Στους χιλιάδες εθελοντές οι οποίοι καλωσόρισαν τους πρόσφυγες που έφθασαν στη Γερμανία το 2015 αφιέρωσε το βραβείο που παρέλαβε από τον ΟΗΕ η Άγγελα Μέρκελ

Η πρώην καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ τιμήθηκε σήμερα από τον ΟΗΕ για την προσφορά της στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης του 2015.

propoli

Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, η Μέρκελ παρέλαβε το φετινό βραβείο «Nansen», που απονέμεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

«Βοηθώντας περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες να επιβιώσουν αλλά και να ξαναχτίσουν τη ζωή τους, η Άγγελα Μέρκελ επέδειξε εξαιρετικό ηθικό και πολιτικό θάρρος», δήλωσε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας Φίλιπο Γκράντι, παρουσιάζοντας το βραβείο, επισημαίνοντας παράλληλα και τις αντιδράσεις που είχε η τότε καγκελάριος από το ίδιο της το κόμμα.

Η ίδια αφιέρωσε το βραβείο στους χιλιάδες εθελοντές οι οποίοι καλωσόρισαν τους πρόσφυγες που έφθασαν στη Γερμανία το 2015.

«Από τη δική μου σκοπιά, η σημερινή τιμή πηγαίνει κυρίως στους αμέτρητους ανθρώπους που συνεισέφεραν τότε όπως μπορούσαν. Χάρη σε αυτούς μπορέσαμε να διαχειριστούμε την κατάσταση, χάρη σε αυτούς τα καταφέραμε», τόνισε η πρώην καγκελάριος και επανέλαβε ότι «κανένας πρόσφυγας δεν πρέπει να σταλεί πίσω στην πατρίδα του, εάν εκεί απειλείται με διώξεις – τα δικαιώματα των προσφύγων πρέπει να γίνονται σεβαστά».

Για το 2022 η UNHCR τίμησε ακόμη περιφερειακά στην Αφρική την εθελοντική ομάδα πυρόσβεσης Mbera Fire Brigade από πρόσφυγες στη Μαυριτανία, στην Αμερική την Βινσέντα Γκονζάλες για τα 50 χρόνια υπηρεσίας σε εκτοπισμένους, στην Ασία και στον Ειρηνικό την ανθρωπιστική οργάνωση Meikswe Myanmar και στη Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή τον ιρακινό γυναικολόγο Ναγκχάμ Χασάν, ο οποίος παρέχει ιατρική και ψυχοκοινωνική φροντίδα σε κορίτσια και γυναίκες Γιαζίντι στο βόρειο Ιράκ.

Δείτε επίσης: Λευκορωσία: Η κοινή δύναμη με τη Ρωσία είναι «καθαρά αμυντική»

Loading