Αφγανιστάν: Η φτωχή χώρα με υπέδαφος αξίας τρισ. δολαρίων – Ρωσία, Κίνα και Πακιστάν «Φίλοι» των Ταλιμπάν (vid)

Αφγανιστάν: Η φτωχή χώρα με υπέδαφος αξίας τρισ. δολαρίων – Ρωσία, Κίνα και Πακιστάν «Φίλοι» των Ταλιμπάν (vid)

Το Αφγανιστάν «κάθεται» πάνω σε έναν πιθανολογούμενο τεράστιο ορυκτό πλούτο, την εκμετάλλευση του οποίου εποφθαλμιούν πολλές χώρες – Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τις χώρες Τουρκία, Ρωσία, Κίνα, Πακιστάν να αναγνωρίσουν το νέο καθεστώς

Αμερικανοί γεωλόγοι είχαν ανακάλυψαν στο Αφγανιστάν τεράστια αποθέµατα µεταλλευµάτων, όπως χαλκό και λίθιο, και υπολόγιζαν την αξία τους σε τουλάχιστον ένα τρισεκατοµµύριο δολάρια, σύµφωνα µε δηµοσίευµα των «Νιου Γιορκ Τάιµς», τον Ιούνιο του 2010.

Τα κοιτάσµατα αυτά, που περιλαµβάνουν επίσης σίδηρο, χρυσό, νιόβιο και κοβάλτιο, αρκούν για να κάνουν τη χώρα µια από τις µεγαλύτερες εξαγωγούς µεταλλευµάτων παγκοσµίως, εκτιµούσαν αµερικανοί αξιωµατούχοι.

Σύµφωνα µε την εφηµερίδα, τα αποθέµατα λιθίου στο Αφγανιστάν µπορούν να συγκριθούν µε αυτά της Βολιβίας, που κατέχει µια από τις πρώτες θέσεις στον κόσµο.

Οι Κινέζοι είναι φίλοι μας

Η πρόθεση της Κίνας να αναπτύξει φιλική σχέση με το Αφγανιστάν των Ταλιμπάν και να συμμετέχει στην ανοικοδόμηση της χώρας μπορεί να κρύβει την πρόθεση της να βάλει… χέρι στα τεράστια αποθέματα μετάλλων και σπάνιων γαιών που εκτιμάται ότι διαθέτει στο υπέδαφος της, γράφει ο ot.gr.

Σύμφωνα με το rizospastis.gr, κολοσσοί όπως οι «China Metallurgical Group Corp», «Jiangxi Copper Corporation», «Zijin Mining Group Company» κέρδισαν τα προηγούμενα χρόνια τον διαγωνισμό για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος χαλκού στο οικόπεδο «Αϊνακ» της επαρχίας Λογκάρ, που χαρακτηρίζεται ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Κινεζικοί όμιλοι, επίσης, όπως η «China National Petroleum Corporation» (CNPC) είχαν αναλάβει έρευνες σε ενεργειακά «οικόπεδα» στην περιοχή Σάρι Πόλυ (βόρειο Αφγανιστάν), αλλά η επένδυση «πάγωσε» λόγω των εχθροπραξιών με τους Ταλιμπάν.

Κρίσιμη επένδυση θεωρείται και το σχέδιο για τη διάνοιξη οδικού δικτύου 50 χλμ. που θα διαπερνά την οροσειρά Παμίρ, στη λεπτή λωρίδα αφγανικής γης της περιοχής Γουακάν, που ενώνει τη χώρα με την Ανατολική Κίνα, ως χερσαίο πέρασμα μεταξύ Πακιστάν και Τατζικιστάν.

Τουρκία, Ρωσία, Πακιστάν: «Σύμμαχοι» των Ταλιμπάν

Η Ρωσία, από την πλευρά της, δεν θεωρεί απειλή τους Ταλιμπάν για την Κεντρική Ασία, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο ειδικός αντιπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για το Αφγανιστάν, μία ημέρα μετά την κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης και την κατάληψη της πρωτεύουσας από τους ισλαμιστές αντάρτες.

«Η κατάσταση εξελίχθηκε απολύτως ήρεμα και χωρίς επεισόδια. Ήρθαν (οι Ταλιμπάν) και έθεσαν την πρεσβεία υπό φρούρηση», είπε ο Καμπούλοφ.

«Η πρεσβεία μας θα παραμείνει σε επαφή με ειδικά εντεταλμένους εκπροσώπους της ανώτερης ηγεσίας των Ταλιμπάν για να επεξεργαστούν έναν μόνιμο μηχανισμό για την ασφάλεια της πρεσβείας μας», σημείωσε ο ίδιος.

Ερντογάν: εγγυητής της σταθερότητας

«Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για τη σταθερότητα στην περιοχή και το Αφγανιστάν», δήλωσε, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ζωτικής σημασίας τον ρόλο του Πακιστάν. Λίγες ώρες αργότερα, μάλιστα, καθώς οι δυτικές πρεσβείες είχαν εκκενωθεί άρον-άρον και είχε στηθεί μια «αερογέφυρα» για τον επαναπατρισμό διπλωματών, πολιτών και συνεργατών, η Άγκυρα ανακοίνωνε ότι η πρεσβεία της Τουρκίας στην Καμπούλ δεν πρόκειται να κλείσει.

Δείτε επίσης: Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν βγάζουν λεφτά από ναρκωτικά, απαγωγές και εκβιασμούς – Τώρα ζητούν και βοήθεια

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading