Αφγανιστάν: Μια «αποτυχία της διεθνούς κοινότητας», σύμφωνα με το Λονδίνο – Κριτική στις ΗΠΑ

Αφγανιστάν: Μια «αποτυχία της διεθνούς κοινότητας», σύμφωνα με το Λονδίνο – Κριτική στις ΗΠΑ

Ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας χαρακτήρισε σήμερα την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν ως «αποτυχία της διεθνούς κοινότητας και προειδοποίησε πως «δεν είναι η στιγμή» να αναγνωριστούν οι Ταλιμπάν ως επίσημη κυβέρνηση της χώρας.

«Είναι μια αποτυχία της διεθνούς κοινότητας, η οποία δεν κατάλαβε πως τα πράγματα δεν διευθετούνται από τη μια μέρα στην άλλη», δήλωσε στο BBC ο υπουργός, ο οποίος είχε ήδη επικρίνει ανοικτά την περασμένη εβδομάδα την απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη χώρα. 

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ωστόσο πως η βρετανική δέσμευση στο Αφγανιστάν, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 457 βρετανούς στρατιώτες στα 20 χρόνια που διάρκεσε η επέμβαση, «δεν έγινε για το τίποτε».

Αποδεχόμενος το γεγονός ότι «οι Ταλιμπάν ελέγχουν τη χώρα», ο Μπεν Ουάλας δήλωσε στο Sky News πως «δεν είναι προς το παρόν η στιγμή» να αναγνωρισθούν οι Ταλιμπάν ως επίσημη κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

«Υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν πριν ληφθούν οι αποφάσεις αυτές», υπογράμμισε εκτιμώντας πως οι ενέργειες των Ταλιμπάν «δεν ανταποκρίνονται στις υποσχέσεις τους».

Χιλιάδες άνθρωποι επιχειρούν, απελπισμένοι και μέσα σε πλήρες χάος, να διαφύγουν από τη χώρα μέσω του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Ωστόσο οι σκηνές πανικού «εντοπίζονται στην πολιτική πλευρά του αεροδρομίου. Η στρατιωτική πλευρά του είναι ασφαλής και υπό έλεγχο, οι στρατιωτικές πτήσεις προσγειώνονται και απογειώνονται», διαβεβαίωσε ο Ουάλας.

«Χθες και προχθές απομακρύναμε 370 βρετανούς εργαζόμενους και πολίτες», διευκρίνισε ο υπουργός, προσθέτοντας πως μια ομάδα 782 Αφγανών θα απομακρυνθεί από τη χώρα «μέσα στις επόμενες 24 έως 36 ώρες».

«Ο στόχος μας είναι να φτάσουμε να απομακρύνουμε 1.200 ως 1.500 ανθρώπους την ημέρα», δήλωσε.

Καθώς το πράγμα επείγει, ο Μπεν Ουάλας δήλωσε πως τα αιτήματα για βίζα Αφγανών που είχαν βοηθήσει τις βρετανικές δυνάμεις «υποβάλλονται σε επεξεργασία το συντομότερο δυνατό» και εξήγησε πως «οι κανόνες αλλάζουν» εκεί όπου αυτό είναι δυνατόν ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
 

Loading