Αφγανιστάν: Τι συμβαίνει στη χώρα τρεις μήνες μετά την επάνοδο των Ταλιμπάν;

Αφγανιστάν: Τι συμβαίνει στη χώρα τρεις μήνες μετά την επάνοδο των Ταλιμπάν;

Οι 39 εκατομμύρια κάτοικοι του Αφγανιστάν, τρεις μήνες μετά την ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, είναι αντιμέτωποι με βαθιά οικονομική κρίση, ελλείψεις τροφίμων και εξάπλωση της φτώχειας – Τι είναι το Ειδικό Ταμείο για την Ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν που κάποτε αποτελούσε μέχρι και το 30% του προϋπολογισμού της χώρας – Αλλαγή στάσης από την Παγκόσμια Τράπεζα εν μέσω της κρίσης.

Η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία ανέστειλε στα τέλη Αυγούστου την αρωγή που προσέφερε στο Αφγανιστάν μετά την ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, προβλέπει πλέον τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας διά της ανακατεύθυνσης χρηματοδοτήσεων από το ειδικό ταμείο για την ανοικοδόμηση της χώρας της Ασίας.

Η διεύθυνση του θεσμού «θα συζητήσει αύριο (σ.σ. σήμερα Τρίτη) με το διοικητικό συμβούλιο πιθανές επιλογές για την ανακατεύθυνση χρηματοδοτήσεων του ειδικού ταμείου για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν» (Afghanistan Reconstruction Trust Fund, ARTF), προκειμένου «να υποστηριχθούν οι ανθρωπιστικές προσπάθειες μέσω των Ηνωμένων Εθνών και άλλων ανθρωπιστικών οργανισμών», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή με γνώση επί του θέματος, προσθέτοντας πως θα εξεταστεί επίσης το θέμα των εφοδιαστικών δυνατοτήτων.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Παγκόσμιας Τράπεζας θα είναι «ανεπίσημη» και δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε «απόφαση, ούτε ανακοίνωση».

«Οι αποφάσεις θα ληφθούν από όλους τους δωρητές στο ARTF στις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν», πρόσθεσε η πηγή.

Το ταμείο 

Το συγκεκριμένο ειδικό ταμείο, στο οποίο συνεισφέρουν διάφορες χώρες και θεσμοί, συντονίζει τη διεθνή βοήθεια σε εκατομμύρια Αφγανούς. Το διαχειρίζεται η ΠΤ εν ονόματι των δωρητών. Το τρέχον διάστημα, εξετάζεται το να εκταμιευθεί ποσό ύψους 500 εκατ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τον ιστότοπό του, έχουν συνεισφέρει μέχρι σήμερα κάπου 34 δωρητές. Διαθέτει 1,5 δισεκ. δολάρια.

Ως την ανάκτηση της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, το ARTF ήταν «η μεγαλύτερη πηγή αναπτυξιακής βοήθειας στο Αφγανιστάν», χρηματοδοτούσε «ως και το 30% του προϋπολογισμού» της χώρας και υποστήριζε «απαραίτητες λειτουργίες της κυβέρνησης».

Από το 2002, το ARTF προσέφερε υποστήριξη σε διάφορα εθνικά προγράμματα, που επέτρεψαν για παράδειγμα να μειωθεί η παιδική θνησιμότητα και να υπάρξει ευρύτερη πρόσβαση στα σχολεία.

Στα τέλη του Αυγούστου, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε την αναστολή κάθε βοήθειας στη χώρα, διαβεβαιώνοντας πάντως πως εξερευνά τρόπους και μέσα «για να συνεχίσει να υποστηρίζει τον αφγανικό λαό» (24608733).

Ο πληθυσμός του Αφγανιστάν (39 εκατ.) βρίσκεται αντιμέτωπος με βαθιά οικονομική κρίση, ελλείψεις τροφίμων και εξάπλωση της φτώχειας, τρεις μήνες μετά την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία, που επέσπευσε την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων έπειτα από 20 χρόνια πολέμου.

Μια από τις δυσκολίες που ενέχει η χορήγηση βοήθειας στο Αφγανιστάν είναι να μην εκτεθούν χρηματοοικονομικοί θεσμοί στις κυρώσεις των ΗΠΑ.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading

Play