Εργαζόμενες σε τράπεζες οδηγήθηκαν από ένοπλους Ταλιμπάν στο σπίτι τους – Άντρες της οικογένειας μπορούν να πάρουν την θέση τους.
Ήδη, από τις αρχές Ιουλίου, όταν οι Ταλιμπάν άρχισαν να καταλαμβάνουν τις πρώτες επαρχίες στο Αφγανιστάν, ξεκίνησε και ο «εφιάλτης» για τις εργαζόμενες γυναίκες. Μαχητές των Ταλιμπάν μπήκαν στην τράπεζα Azizi Bank στην πόλη Κανταχάρ και διέταξαν εννέα εργαζόμενες να φύγουν.
Ταλιμπάν με τα όπλα στα χέρια συνόδεψαν τις εργαζόμενες στα σπίτια τους και τις διέταξαν να μην επιστρέψουν στην εργασία τους, όπως αποκαλύπτει το δίκτυο Al Jazeera. Μάλιστα, όπως δήλωσαν στο δίκτυο τρεις εργαζόμενες και ο διευθυντής της τράπεζας, οι Ταλιμπάν τις πληροφόρησαν πως αρσενικά μέλη της οικογένειάς τους θα μπορούσαν να πάρουν την θέση τους στην τράπεζα.
«Είναι πράγματι παράξενο να μην σου επιτρέπουν να εργαστείς, αλλά τώρα αυτό συμβαίνει», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters η 43χρονη Νουρ Κατέρα, μια από τις εργαζόμενες στην Azizi Bank. Το περιστατικό είναι ενδεικτικό για το τι πρόκειται να συμβεί από δω και πέρα στις γυναίκες του Αφγανιστάν, μετά από 20 χρόνια αγώνων για ίσα δικαιώματα.
Δύο ημέρες μετά το συμβάν στην Azizi Bank, παρόμοιο γεγονός συνέβη στην υποκατάστημα της Bank Milli στην Χεράτ. Όπως καταγγέλλουν δύο εργαζόμενες ταμίες, που υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες, τρεις μαχητές Ταλιμπάν με όπλα εισέβαλλαν στην τράπεζα και επιτέθηκαν φραστικά στις εργαζόμενες επειδή δεν φορούσαν μπούργκα. Οι γυναίκες εγκατέλειψαν τη δουλειά τους και στην θέση τους προσελήφθησαν άρρενες συγγενείς τους.
Από το 1996 μέχρι και το 2001, την περίοδο που οι Ταλιμπάν είχαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, οι γυναίκες δεν είχαν το δικαίωμα να εργαστούν, τα νεαρά κορίτσια απαγορευόταν να πάνε σχολείο και ήταν υποχρεωτική για όλες τις γυναίκες η κάλυψη του προσώπου ενώ για να βγουν έξω έπρεπε να συνοδεύονται από άρρεν μέλος της οικογένειάς τους.
Άλλαξαν όλα από τη μια μέρα στην άλλη
Από τη στιγμή που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ, οι πολίτες της χώρας είδαν διαφημίσεις με γυναίκες να εξαφανίζονται και τις μπούρκες να πολλαπλασιάζονται στους δρόμους της Καμπούλ.
Ακόμα και η δημοσιογράφος του CNN βγήκε στον «αέρα» χωρίς να θυμίζει σε καμία περίπτωση το πως εμφανιζόταν σε προηγούμενες ανταποκρίσεις
«Βλέπω πολλούς άντρες, βλέπω πολλά παιδιά, βλέπω και κάποιες γυναίκες, αλλά σίγουρα είναι πολύ λιγότερες από ότι θα έβλεπαν σε μια καθημερινή μέρα στην Καμπούλ, ενώ ακόμα κι αυτές που κυκλοφορούν είναι ντυμένες πιο συντηρητικά από ότι ήταν χτες, ενώ περπατούσαν στον δρόμο» αναφέρει η δημοσιογράφος Clarissa Ward περιγράφοντας την κατάσταση.
«Βλέπω περισσότερες μπούρκες από ότι βλέπω συνήθως, προφανώς κι εγώ είμαι ντυμένη πολύ διαφορετικά από ότι θα ντυνόμουν κανονικά για να κυκλοφορήσω στους δρόμους της Καμπούλ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δείτε επίσης: «Marca» για Αφγανιστάν: «Τι θα απογίνουν αυτές;»
- Ο Ρόμπι Γουίλιαμς επιστρέφει στα θρανία: Μια νέα αρχή
- Νέος φροντιστής γειτονιάς από το Υπουργείο: Ορόσημο για την κοινωνική φροντίδα
- Μητσοτάκης: Η ευθύνη δεν έχει διακοπές – Καθορισμός χρονοδιαγραμμάτων για το έργο της κυβέρνησης
- Εργασίες τοποθέτησης στηθαίων στην 29η επαρχιακή οδό από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
- Τα Κάλαντα στο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr