Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει πρόγραμμα για την υποδοχή έως και 20.000 Αφγανών προσφύγων «μακροπρόθεσμα».
Οι δύο άνδρες «συμφώνησαν να διεξαχθεί ψηφιακή σύνοδος των αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων της G7 την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να συζητηθεί κοινή προσέγγιση και στρατηγική», καθώς το Αφγανιστάν βρίσκεται πλέον στα χέρια των Ταλιμπάν, ανέφερε το δελτίο Τύπου της αμερικανικής προεδρίας.
Ο Μπόρις Τζόνσον, η χώρα του οποίου ασκεί το τρέχον διάστημα την προεδρία της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου (ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, ΗΒ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) κάλεσε προχθές Δευτέρα να οργανωθεί η σύνοδος αυτή, καθώς για την ώρα η διεθνής κοινότητα αντιδρά στις εξελίξεις κατά τρόπο αποδιοργανωμένο.
Στη διάρκεια της συνδιάλεξης ο βρετανός πρωθυπουργός και ο αμερικανός πρόεδρος «χαιρέτισαν τη συνεργασία» των δύο χωρών στις επιχειρήσεις εκκένωσης, ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ.
Αναφέρθηκαν ακόμη στην «ανάγκη να συνεχιστεί στενή συνεργασία μεταξύ των συμμάχων και των δημοκρατικών εταίρων» ως προς το Αφγανιστάν, συμπλήρωσε ο Λευκός Οίκος.
Επρόκειτο για την πρώτη φορά που ο Τζο Μπάιντεν συζήτησε με αρχηγό κράτους ή κυβέρνησης μετά την πτώση της Καμπούλ, έπειτα από την 20ετή στρατιωτική επέμβαση διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, στην οποία το Ηνωμένο Βασίλειο διαδραμάτισε μείζονα ρόλο.
Η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να αποσύρει τα τελευταία αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν το αργότερο την 31η Αυγούστου και η διαχείριση της επιχείρησης αυτής από την Ουάσινγκτον επικρίθηκαν έντονα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Έχουμε χρέος προς όλους όσοι συνεργάστηκαν μαζί μας για να κάνουν το Αφγανιστάν καλύτερο μέρος τα τελευταία 20 χρόνια», και «πολλοί εξ αυτών, ιδιαίτερα οι γυναίκες, χρειάζονται τώρα επειγόντως τη βοήθειά μας», συνόψισε ο Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών της κυβέρνησής του.
Ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση των Αμερικανών διπλωματών από την Καμπούλ
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ολοκλήρωσαν την αποχώρηση του προσωπικού της πρεσβείας τους από την αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ και το διπλωματικό προσωπικό που έχει παραμείνει βοηθά στην αποχώρηση Αμερικανών πολιτών και Αφγανών συμμάχων.
Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν Τζον Μπας κατευθύνεται επίσης στην Καμπούλ για να βοηθήσει στην αποχώρηση, είπε ο Πράις κατά τη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να διατηρήσουν τη διπλωματική τους παρουσία στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την τελική προθεσμία για την αποχώρηση στις 31 Αυγούστου, αν οι συνθήκες το επιτρέπουν.
«Αν η κατάσταση είναι ασφαλής και αν είναι υπεύθυνο για εμάς να μείνουμε περισσότερο, θα μπορούσαμε να το εξετάσουμε», τόνισε ο Πράις.
Οι Ταλιμπάν κατάφεραν σε διάστημα λίγων ημερών να καταλάβουν τα δύο τρίτα του Αφγανιστάν και τελικά την πρωτεύουσα Καμπούλ.
Τα αφγανικά στρατεύματα απλά διαλύθηκαν, αποχώρησαν ή υποχώρησαν στις βάσεις τους, παρά τα δισεκατομμύρια δολάρια που διατέθηκαν για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό τους. Σε κάποιες περιπτώσεις, λένε οι FT, σύγχρονα όπλα αφέθηκαν στο πεδίο για να πέσουν τελικά στα χέρια μαχητών που κινούνται με μοτοσικλέτες και κραδαίνουν καλάσνικοφ.
«Το πρόβλημα με τον στρατό δεν ήταν η έλλειψη εκπαίδευσης ή όπλων. Το σημαντικότερο στον πόλεμο είναι η πολιτική» είπε ο Μάικ Μάρτιν, Βρετανός πρώην στρατιωτικός αξιωματούχος και και συγγραφέας του βιβλίου An Intimate War για τις συγκρούσεις στο Αφγανιστάν.
Σύμφωνα με τον Μάρτιν, «το πολιτικό σύστημα των Ταλιμπάν μπόρεσε να ξεφλουδίσει κομμάτια της κυβέρνησης επειδή η κυβέρνηση δεν φρόντισε αρκετά τους ψηφοφόρους της –τις φυλές, τις φατρίες, τους ένοπλους μαχητές και τις εθνότητες. Αυτό είναι το θεμελιώδες ζήτημα. Οι στρατιωτικοί διοικητές απλώς παραδόθηκαν με αντάλλαγμα την αμνηστία που τους χορήγησαν οι Ταλιμπάν».
Δείτε επίσης: Συνέντευξη Τύπου Ταλιμπάν: «Σεβασμός στα δικαιώματα των γυναικών με βάση τη Σαρία»
- Οίκοι αξιολόγησης: Τι να περιμένει η Ελλάδα το 2025;
- Η απώλεια του Κώστα Σημίτη: Ο πρωθυπουργός που οραματίστηκε την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ
- Κώστας Σημίτης: Η εποχή του ευρώ και οι πολιτικές λιτότητας
- Κώστας Σημίτης: Ανακοίνωση του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου για τον θάνατό του
- Ν. Γιαννακοπούλου: Ο Κώστας Σημίτης άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην Ιστορία
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr