Αυστραλία: Πολεμική μετά την ακύρωση συναυλίας διάσημου πιανίστα που άσκησε κριτική στο Ισραήλ

Η συμφωνική ορχήστρα της Μελβούρνης παραδέχθηκε χθες Πέμπτη ότι υπήρξε λάθος στην απόφασή της να ακυρώσει την συναυλία ενός γνωστού βρετανοαυστραλού πιανίστα, ο οποίος είχε σχολιάσει τις στρατιωτικές επιθέσεις των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Κατά τη διάρκεια συναυλίας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, ο Τζέισον Γκίλαμ αφιέρωσε ένα μουσικό κομμάτι στους «δημοσιογράφους της Γάζας», αρκετοί εκ των οποίων, όπως ανέφερε, έχουν πέσει θύματα «στοχευμένων δολοφονιών» από τον ισραηλινό στρατό.

Η απόφαση ακύρωσης της προγραμματισμένης συναυλίας χθες, ελήφθη από τη συμφωνική ορχήστρα της Μελβούρνης σε απάντηση στα σχόλια του Γκίλαμ, θεωρώντας ότι η σκηνή δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για την έκφραση προσωπικών απόψεων.

Ο κ. Γκίλαμ, ο οποίος πρόσφατα συμμετείχε σε φιλανθρωπική εκδήλωση με έσοδα υπέρ του Ταμείου Αρωγής στα Παιδιά της Παλαιστίνης, χαρακτηρίστηκε από την ορχήστρα ως «ένας από τους καλύτερους πιανίστες της γενιάς του».

Μετά τη δημόσια κατακραυγή, η ορχήστρα υποχρεώθηκε να ζητήσει συγγνώμη για το «λάθος» της αναφορικά με την ακύρωση της συναυλίας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι συναυλίες δεν είναι η «προσήκουσα» περίπτωση για την διατύπωση «πολιτικών σχολίων», προσθέτοντας ότι η αναβολή συνέβη για λόγους «ασφαλείας».

Η συλλογικότητα αυστραλών μουσικών (Music, Entertainment and Arts Alliance) κατηγόρησε την ορχήστρα ότι έλαβε μία εντελώς δυσανάλογη απόφαση, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι «η μουσική και η τέχνη» είναι πάντα σχετικές με ένα «πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο».

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) αναφέρει ότι έχουν σκοτωθεί 113 δημοσιογράφοι από την αρχή του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, εδώ και πάνω από δέκα μήνες.

Ο ισραηλινός στρατός τονίζει ότι «δεν στοχοποιεί συγκεκριμένα δημοσιογράφους», αλλά διατηρεί το δικαίωμα να στοχοποιεί μέλη ή υποστηρικτές της Χαμάς, του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που πραγματοποίησε μία πρωτοφανή επίθεση στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, την οποία θεώρησαν ως αφορμή για τον πόλεμο αυτό.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading