Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να δοθεί από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, η εντολή σχηματισμού της νέας αυστριακής κυβέρνησης στον νικητή των χθεσινών πρόωρων βουλευτικών εκλογών, τον αρχηγό του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και πρώην καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς.
Ο Αυστριακός πρόεδρος πρόκειται να δεχθεί μεθαύριο Τετάρτη και την Πέμπτη στο Προεδρικό Μέγαρο, στα παλιά χειμερινά ανάκτορα του Χόφμπουργκ, διαδοχικά σε διαβουλεύσεις τους αρχηγούς των πέντε κομμάτων που θα εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή, ενώ θα ζητήσει από την απερχόμενη υπηρεσιακή κυβέρνηση, που θα του υποβάλει αύριο, Τρίτη, τυπικά την παραίτησή της, να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς προφανώς θα αναμένει πρώτα να λάβει την εντολή από τον Αυστριακό πρόεδρο και κατόπιν να αρχίσει τις σχετικές διαβουλεύσεις με όλα τα κόμματα της Βουλής, η οποία θα συνεδριάσει για πρώτη φορά και θα συγκροτηθεί σε σώμα στις 23 Οκτωβρίου.
Ο σχηματισμός κυβέρνησης έπειτα από εκλογές διαρκούσε στην μεταπολεμική Αυστρία κατά μέσο όρο 60 ημέρες, ωστόσο στο παρελθόν υπήρξαν μεμονωμένες περιπτώσεις που η διάρκεια των σχετικών διαπραγματεύσεων που διεξάγονταν πριν το σχηματισμό της είχε φτάσει και τους τρεις μήνες.
Μετά τη δεκαετία του 1990 ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού διαρκούσε περισσότερο, το 2013 προέκυψε κυβέρνηση έπειτα από 78 ημέρες, το 2008 έπειτα από 65 ημέρες.
Το “ρεκόρ” ήταν το 1962 με 129 ημέρες, ενώ το 1999 έπειτα από 124 ημέρες προέκυψε τελικά η πλέον αμφιλεγόμενη μεταπολεμικά κυβέρνηση στην Αυστρία, ο συνασπισμός του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων του διαβόητου Γεργκ Χάιντερ.
Ο πλέον σύντομος σχηματισμός κυβέρνησης είχε καταγραφεί τη δεκαετία του 1970, όταν το 1971 ο χρόνος που μεσολάβησε ανάμεσα στις εκλογές και στην ορκωμοσία της πρώτης αυτοδύναμης κυβέρνησης του ιστορικού καγκελάριου Μπρούνο Κράισκι ήταν 25 ημέρες, ενώ το “ρεκόρ” σύντομης διάρκειας ήταν κατά την ορκωμοσία της δεύτερης αυτοδύναμης κυβέρνησης του, το 1975, που απείχε “μόλις” 23 ημέρες από τις εκλογές, τις οποίες ο Μπρούνο Κράισκι είχε κερδίσει με πλειοψηφία 54%.
Έπειτα από τις χθεσινές πρόωρες εκλογές, με δύο “μεγάλους νικητές” — το Λαϊκό Κόμμα και τους Πράσινους – και δύο “μεγάλους ηττημένους” — το Κόμμα των Ελευθέρων και τους Σοσιαλδημοκράτες — τα ανώτερα όργανα των κομμάτων συνέρχονται σήμερα και αύριο για να εξετάσουν και να αναλύσουν την κατάσταση που προκύπτει για αυτά.
Στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ξεκίνησαν το απόγευμα διαδοχικές συνεδριάσεις του προεδρείου και της διοικούσας επιτροπής τους, ενώ νωρίτερα, το μεσημέρι, την παραίτησή του υπέβαλε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Τόμας Ντρόζντα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το ιστορικά χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα των Σοσιαλδημοκρατών, που καταγράφηκε στις χθεσινές εκλογές (ποσοστό 21,7%, έναντι του 26,9% στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2017).