Αυστρία: Η απόφαση του ΥΠΕΞ να δώσει βίζα στα μέλη της ρωσικής αποστολής που θα συμμετάσχουν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ προκαλεί αντιδράσεις

Αυστρία: Η απόφαση του ΥΠΕΞ να δώσει βίζα στα μέλη της ρωσικής αποστολής που θα συμμετάσχουν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ προκαλεί αντιδράσεις

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας θα επιτρέψει σε ρώσους διπλωμάτες και βουλευτές, στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις, να εισέλθουν στη χώρα για τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Η αυστριακή πλευρά επικαλείται τις νομικές υποχρεώσεις της ως έδρας του Οργανισμού, χωρίς ωστόσο να αποφεύγει την κριτική.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ είναι προγραμματισμένη για τις 23 και 24 Φεβρουαρίου και συμπίπτει με την πρώτη επέτειο από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας. Επιπλέον, τόσο η Πολωνία όσο και η Μεγάλη Βρετανία ακολούθησαν διαφορετική τακτική για τις συναντήσεις του ΟΑΣΕ τον τελευταίο χρόνο, απορρίπτοντας τα ρωσικά αιτήματα για έκδοση ταξιδιωτικής βίζας. «Δεν είναι θέμα διακριτικής ευχέρειας, αλλά νομικής υποχρέωσης», δήλωσε αντιθέτως εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Der Standard», όλα τα μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας που ανακοινώθηκαν, συμπεριλαμβάνονται στις λίστες κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αποστολής, Πιοτρ Τολστόι, έγινε γνωστός όταν σε συνέντευξή του στο γαλλικό δίκτυο BFM δήλωσε ότι ο ρώσος πρόεδρος «θα στείλει την Ουκρανία πίσω στον 18ο αιώνα» και επαίνεσε τα «μέτρα αποναζιστικοποίησης» που επιβάλλει η Ρωσία στην Ουκρανία. Ο Λεονίντ Σλούτσκι, επίσης μέλος της αποστολής, ζήτησε τη θανατική ποινή για τους μαχητές του ουκρανικού «Τάγματος Αζόφ», ενώ ένας ακόμη ρώσος βουλευτής έχει κατηγορηθεί από τις ΗΠΑ για διεθνείς εκστρατείες παραπληροφόρησης.

«Η Ρωσία καταστρέφει τον ΟΑΣΕ εδώ και χρόνια», δήλωσε στον Standard ο Γιεβγιένι Ζίμπαλιουκ, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ουκρανίας στον ΟΑΣΕ και υπενθύμισε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία επέμενε πέρυσι μέχρι το τέλος ότι δεν θα υπάρξει επίθεση στην Ουκρανία.

«Δεν πρέπει να ασχολούμαστε με σκέψεις για το τι είναι καλύτερο για το μέλλον του οργανισμού, αλλά πρέπει να εξηγήσουμε πώς ο ΟΑΣΕ μπορεί να προστατεύσει τους ανθρώπους στην Ουκρανία, οι οποίοι έχουν πληγεί από τη βάναυση, γενοκτονική επίθεση της Ρωσίας», πρόσθεσε ο ουκρανός διπλωμάτης.

Δείτε επίσης: Ουκρανία: Οι τελευταίοι κάτοικοι του Μπαχμούτ αρνούνται να το εγκαταλείψουν

Loading