Αυτός είναι ο απολογισμός: Πάνω από 100 νεκροί από νέους βομβαρδισμούς του Ισραήλ σε σχολείο στη Γάζα

Οι αρχές στη Λωρίδα της Γάζας, όπου κυβερνά η Χαμάς, ανακοίνωσαν σήμερα ότι πάνω από εκατό άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια νέων αεροπορικών βομβαρδισμών που στοχοποίησαν σχολείο όπου είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι στη Γάζα, μόλις δύο ημέρες μετά από επιχειρήσεις σε άλλα δυο σχολικά κτίρια.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε σε «κέντρο διοίκησης» της Χαμάς.

Όπως ανέφερε η υπηρεσία ενημέρωσης της κυβέρνησης της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακο, με την αναφορά του WAFA, ο βομβαρδισμός «στοχοποίησε εκτοπισμένους που συμμετείχαν στην πρωινή προσευχή», γεγονός που εξηγεί «τον αριθμό των θυμάτων», οι οποίοι σύμφωνα με την πηγή ξεπερνούν «τους 100 νεκρούς».

Εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι νεκροί κυμαίνονται από «90 έως 100» και δήλωσε ότι υπήρξαν «δεκάδες τραυματίες». Ο εκπρόσωπος αυτός, Μαχμούντ Μπασάλ, τόνισε ότι πραγματοποιήθηκαν «τρία πλήγματα» στο σχολείο ατ Τάμπιν, επιβεβαιώνοντας ότι εκεί είχαν βρει καταφύγιο «παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι». Νωρίτερα, ο Μπασάλ είχε αναφερθεί σε «40 μάρτυρες».

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι προχώρησε σε «πλήγμα ακριβείας» κατά «τρομοκρατών» οι οποίοι, κατά την εκτίμησή του, επιχειρούσαν μέσα στο σχολείο ατ Τάμπιν, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο τέμενος Νταράζ Τούφα. Διαβεβαίωσε ότι πριν από τον βομβαρδισμό ελήφθησαν «μέτρα για να μειωθεί ο κίνδυνος να υποστούν ζημιά άμαχοι», περιλαμβάνοντας τη χρήση «πυρομαχικών ακριβείας, αεροπορικής επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών».

Αντιθέτως, ο κ. Μπασάλ κατήγγειλε «φρικτή σφαγή», περιγράφοντας πως σωστικά συνεργεία βρήκαν πτώματα στις φλόγες.

«Ομάδες προσπαθούν να περιορίσουν την πυρκαγιά, να ανασύρουν τα πτώματα των μαρτύρων και να διασώσουν τραυματίες», προσέθεσε.

Προχθές, η πολιτική προστασία στη Γάζα ανακοίνωσε ότι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε άλλα δυο σχολεία οδήγησαν στο θάνατο 18 ανθρώπους.

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε σε αυτές τις περιπτώσεις ότι στα σχολικά κτίρια λειτουργούσαν «κέντρα διοίκησης» της Χαμάς.

Παρ’ όλα αυτά, το Ισραήλ, ενώ η κυβέρνησή του ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να ξεκινήσουν ξανά την επόμενη εβδομάδα οι διαπραγματεύσεις για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, εξαπέλυσε χθες νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Χαν Γιούνις, εν μέσω της πίεσης από χώρες διαμεσολαβητές που επιθυμούν να αποτρέψουν κίνδυνο ανάφλεξης στην Εγγύς Ανατολή.

Προχθές, το Ιράν, που υποστηρίζει τη Χαμάς και άλλες ένοπλες οργανώσεις στην περιοχή, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιδιώκει την «εξάπλωση» του πολέμου που ξέσπασε τον Οκτώβριο.

Μετά από δέκα μήνες ένοπλης σύγκρουσης, οι μάχες στον παλαιστινιακό θύλακο ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και τον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς συνεχίζονται, κυρίως σε περιοχές που το Ισραήλ δήλωνε ότι είχε ελέγξει.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε χθες ότι συμμετείχε σε μάχες, τόσο «χερσαίες» όσο και «υποθαλάσσιες» στη Χαν Γιούνις, μια μεγάλη πόλη στον νότιο τομέα της Γάζας που έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό. Συγκεκριμένα, ανέφερε πάνω από 30 αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά «στόχων», θέσεων ή εγκαταστάσεων της Χαμάς.

Προχθές, διάταξε την εσπευσμένη εκένωση του άμαχου πληθυσμού από ανατολικές συνοικίες της πόλης. Χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειπαν ξανά, πεζοί ή με αυτοκίνητα και κάρα, στριμωγμένοι στις καρότσες τους με στρώματα και προμήθειες…

«Έχουμε εκτοπισθεί 15 φορές, αρκεί πια», δήλωσε ένας εκ των πληγέντων, ο Μοχάμεντ Αμπντίν. Ένας άλλος, ο Άχμεντ αλ Νατζάρ, εξέφρασε την οργή του: «Αρκετά με την ταπείνωση. Να σταματήσει αυτή η φάρσα».

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ εκτίμησε χθες ότι «τουλάχιστον 60.000 Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν στη δυτική Χαν Γιούνις κατά τη διάρκεια των τελευταίων 72 ωρών», μετά από διαταγές εσπευσμένης εκκένωσης του πληθυσμού, που επηρεάζουν και το βόρειο τμήμα του θυλάκου.

Ο πόλεμος έχει οδηγήσει σε ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας και έχει αναγκάσει την πλειονότητα των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων να εκτοπιστούν. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, όπως επισημαίνουν τα Ηνωμένα Έθνη, λόγω της απεργίας λιμού που δείχνει να πλησιάζει. Ο κίνδυνος εξάπλωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή αυξάνεται, με το Ιράν και τις οργανώσεις που υποστηρίζει από τη μία, και το Ισραήλ με τους συμμάχους του, κυρίως τις ΗΠΑ, από την άλλη.

Η ανησυχία για την πιθανότητα ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή εντάθηκε πρόσφατα μετά τη δολοφονία στις πρωινές ώρες της 31ης Ιουλίου στην Τεχεράνη του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, που καταλογίζεται στο Ισραήλ από το Ιράν, και της δολοφονίας λίγες ώρες νωρίτερα, την 30η Ιουλίου, ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολά, του Φουάντ Σουκρ, κατά τη διάρκεια ισραηλινού βομβαρδισμού σε πολυκατοικία σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

Προχθές, οι τρεις μεσολαβητές, Κατάρ, ΗΠΑ και Αίγυπτος, κάλεσαν τους εμπλεκόμενους να ξεκινήσουν ξανά διαβουλεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός την ερχόμενη Πέμπτη, 15 Αυγούστου, υποδεικνύοντας ότι υπάρχει ήδη συμφωνία-πλαίσιο «στο τραπέζι και αναμένονται οι λεπτομέρειες της εφαρμογής της».

Η κυβέρνηση του Ισραήλ συμφώνησε να «στείλει αντιπροσωπεία διαπραγματευτών στην τοποθεσία που θα καθοριστεί στις 15 Αυγούστου, με σκοπό να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες και να εφαρμοστεί η συμφωνία-πλαίσιο», όπως τονίζεται στην ανακοίνωση που κυκλοφόρησε από το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, σημείωσε τη σημασία του να επέλθει γρήγορα μια συμφωνία που θα εξασφαλίσει την επιστροφή των ομήρων που παραμένουν στη Γάζα.

Η Χαμάς ανέπτυξε αυτή την εβδομάδα, και ηγέτη της, τον Γιαχία Σινουάρ, έναν από τους πιο καταζητούμενους άνδρες από το Ισραήλ, ο οποίος θεωρείται εγκέφαλος της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, γεγονός που δυσχεραίνει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού Κεντρικής Διοίκησης (CENTCOM) των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, στρατηγός Έρικ Κουρίλα, ξεκίνησε χθες τη δεύτερη επίσκεψή του στο Ισραήλ αυτή την εβδομάδα, την ώρα που η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή.

Η ανησυχία για πιθανή περιφερειακή ανάφλεξη παραμένει έντονη, ιδίως στον Λίβανο, όπου τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επανάληψη υπερπτήσεων σε χαμηλό ύψος, ξεπερνώντας το φράγμα του ήχου πάνω από τη Βηρυτό.

Οι ανταλλαγές πυρών στα σύνορα μεταξύ Χεζμπολά και ισραηλινών δυνάμεων είναι σχεδόν καθημερινές από τις 8 Οκτωβρίου, την επόμενη ημέρα του ξεσπάσματος του πολέμου στη Γάζα.

Κατά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, 1.198 άνθρωποι σκοτώθηκαν, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 111 παραμένουν όμηροι στη Γάζα, ενώ 39 πιστεύεται ότι είναι ήδη νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Ως αντίποινα, το Ισραήλ έχει δεσμευθεί να αφανίσει τη Χαμάς, που κυβερνά στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007 και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση τόσο από το Ισραήλ όσο και από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας στη Λωρίδα της Γάζας έκτοτε έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 39.699 ανθρώπων, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό, που ανακοινώθηκε χθες από το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading