Αύξηση της εξερεύνησης σπανίων γαιών στην Ελλάδα με σημαντικές εξελίξεις στην Χίο και επενδύσεις στην βιομηχανία μετάλλων. Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Αλεξάνδρα Σδούκου, υπέγραψε διεθνή πρόσκληση για την υποβολή προσφορών για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση του μεταλλεύματος αντιμονίου στην περιοχή Κέραμος, στη νήσο Χίο, επιβεβαιώνοντας την αύξηση της εξερεύνησης σπάνιων γαιών στη χώρα.
Ωστόσο, τα σχέδια για τη Χίο έχουν συναντήσει ανησυχίες, καθώς δεν υπάρχει ομοφωνία σχετικά με την εκμετάλλευση των παλαιών μεταλλείων του νησιού. Από τις 13 Σεπτεμβρίου, οπότε και τα προσχέδια των διαγωνισμών τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση, η Χίος είναι διχασμένη. Οι κοινότητες στη βόρεια πλευρά του νησιού έχουν εκφράσει προσεκτική στήριξη για την ανάπτυξη, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται αυστηρές προϋποθέσεις, ενώ οι υπόλοιποι κάτοικοι ανησυχούν για τις ενδεχόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις μιας τέτοιας επένδυσης.
Σε απάντηση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει υποσχεθεί να επιβάλει αυστηρές υποχρεώσεις στον ανάδοχο για τη διασφάλιση της περιβαλλοντικής προστασίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας για την τοπική κοινότητα και την κατανομή οφελών στον Δήμο Χίου.
Το αντιμόνιο, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για την ενίσχυση άλλων μετάλλων, είναι τοξικό και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στα μάτια και στο δέρμα, καθώς και προβλήματα στους πνεύμονες και την καρδιά. Η πρόσκληση για προσφορές στη Χίο έρχεται μετά από ανακοίνωση της βιομηχανικής και ενεργειακής εταιρείας Metlen για τη νέα γραμμή παραγωγής της που αφορά την εξόρυξη βωξίτη, αλουμινίου και γαλλίου.
Η Metlen αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή βωξίτη το 2026, ακολουθούμενη από την παραγωγή αλουμινίου και γαλλίου μέχρι το τέλος του 2028, με την επένδυση της εταιρείας να εκτιμάται στα 295 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτές οι κινήσεις αποσκοπούν στην επέκταση της παρουσίας της Ελλάδας στον τομέα της εξόρυξης και παραγωγής σπανίων γαιών, ενώ ένα ακόμη διαγωνισμό βρίσκεται σε προετοιμασία για την δημόσια εξορυκτική περιοχή στην Κιμμέρια, Ξάνθη, όπου έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα μαγνητίτη, πυρίτη, χαλκοπυρίτη και μολοβδενίτη.
Εν τω μεταξύ, η αυστραλιανών συμφερόντων εταιρεία ‘Rockfire’ που έχει μισθώσει την εξορυκτική τοποθεσία στη Μολάοι, Λακωνία, ανακοίνωσε την ανακάλυψη γερμανίου, ενός εξαιρετικά σπάνιου μετάλλου. Η εταιρεία αξιολογεί τα δεδομένα και εξετάζει τη βιωσιμότητα του κοιτάσματος προτού λάβει οριστική απόφαση για την έναρξη της παραγωγής.
Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) διεξάγει εξερεύνηση λιθίου στη Σάμο και Καλιντιρί, Ροδόπη, με σχέδια να επεκτείνει τις προσπάθειές της στην Κιλκίς. Στους επόμενους μήνες, η αναζήτηση κρίσιμων πρώτων υλών θα επεκταθεί σε άλλες περιοχές της χώρας, αντανακλώντας μια στρατηγική ώθηση για την εκμετάλλευση του μεταλλευτικού πλούτου της Ελλάδας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr