Η αύξηση του αριθμού των αλλοδαπών που διαμένουν μόνιμα στην Ιαπωνία έχει φθάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση πληθυσμού Ιαπώνων που έχει καταγραφεί ποτέ.
Με χαμηλό ποσοστό γεννητικότητας, η Ιαπωνία κατατάσσεται δεύτερη στον κόσμο όσον αφορά τη γήρανση του πληθυσμού, μετά μόνο το Μονακό.
Ο πρωθυπουργός της χώρας, Φουμίο Κισίντα, έχει ανακοινώσει πολιτικές που ελπίζει ότι θα προκαλέσουν αύξηση στα ποσοστά γεννήσεων, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο ώστε να διατηρήσει την κοινωνική της λειτουργία.
Η κυβέρνηση έχει επανεξετάσει τη μεταναστευτική πολιτική, με στόχο να καταστήσει πιο ελκυστική την εγκατάσταση αλλοδαπών εργαζομένων στη χώρα.
Στις 1η Ιανουαρίου, η Ιαπωνία κατέγραφε 3,32 εκατ. αλλοδαπούς μόνιμους κατοίκους.
Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 11% ετησίως, συνιστώντας ρεκόρ από την έναρξη συγκέντρωσης δεδομένων από το Υπουργείο Εσωτερικών το 2013.
Οι αλλοδαποί μόνιμοι κάτοικοι αντιπροσωπεύουν πλέον το 2,7% του πληθυσμού της Ιαπωνίας, που συνολικά αριθμεί 124,9 εκατ. ανθρώπους.
Οι μέσοι ενημερωτικοί φορείς της χώρας επισημαίνουν ότι η αύξηση των αλλοδαπών οφείλεται στην άρση των αυστηρών περιορισμών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, επιτρέποντας την επαναπατρισμό φοιτητών και ξένων εργαζομένων, συχνά στο πλαίσιο επαγγελματικών προγραμμάτων εκπαίδευσης.
Αντίθετα, ο αριθμός των Ιαπώνων μόνιμων κατοίκων μειώθηκε σε 121,6 εκατ. στις 1η Ιανουαρίου, όπως φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία, με μείωση 861.237 σε σχέση με το 2023. Πρόκειται για την 15η στα συνεχόμενα έτη μείωση και τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ