Η πλατφόρμα της γνωστής εταιρίας κοινωνικών μέσων διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην επιχείρηση του στρατού της Μιανμάρ εις βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας.
Μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια που εξαναγκάστηκαν σε εγκατάλειψη των πατρογονικών τους εστιών στη Μιανμάρ, υπέβαλαν μαζική αγωγή κατά της Meta Platforms (Facebook Inc.) και απαιτούν αποζημιώσεις 150 δισ. δολαρίων για τις δημοσιεύσεις που υποκίνησαν την εις βάρος τους γενοκτονία.
Κλιμάκιο του ΟΗΕ που είχε επισκεφθεί τη Μιανμάρ μετά τις μαζικές δολοφονίες του 2017 συμπέρανε ότι η πλατφόρμα της Facebook υπήρξε καταλύτης για την επιχείρηση του στρατού κατά της μουσουλμανικής μειονότητας, εξαιτίας της οποίας εκτιμάται ότι φονεύτηκαν 10.000 Ροχίνγκια.
Έρευνα του Reuters το 2018 συγκέντρωσε πάνω από 10000 παραδείγματα αναρτήσεων που υποκινούσαν σε βία κατά των Ροχίνγκια και άλλων μουσουλμάνων στη βουδιστική χώρα.
Η αγωγή που κατατέθηκε σε δικαστήριο της Καλιφόρνια από τις δικηγορικές εταιρείες Edelson PC και Fields PLLC, για λογαριασμό δεκάδων Ροχίνγκια που διέφυγαν στις ΗΠΑ, καταγγέλλει ότι η Facebook δεν προσπάθησε να εμποδίσει τη διασπορά του λόγου μίσους.
Η Facebook κατηγορείται ότι «είναι πρόθυμη να ανταλλάξει τις ζωές των Ροχίνγκια με μεγαλύτερη διείσδυση στην αγορά μιας μικρής χώρας στη Νοτιοανατολική Ασία».
Ταυτόχρονα, πρόσφυγες Ροχίνγκια στη Βρετανία έστειλαν εξώδικο στα γραφεία της Facebook στο Λονδίνο.
Η εταιρεία έχει παραδεχτεί ότι άργησε να ενεργοποιηθεί κατά της παραπληροφόρησης και του θρησκευτικού μίσους και διαβεβαιώνει ότι από τότε κατέβαλε προσπάθειες προκειμένου να εμποδίσει την κατάχρηση της πλατφόρμας της, μεταξύ άλλων διαγράφοντας λογαριασμούς του Facebook και του Instagram που συνδέονται με τη χούντα της Μιανμάρ.
Το κείμενο της μαζικής αγωγής περιέχει αναφορές στις καταγγελίες της Φράνσις Χάουγκεν, τέως εργαζομένης της Facebook που αποκάλυψε εσωτερικά της έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία η εταιρεία γνώριζε ότι δεν ελέγχει αποτελεσματικά το παράνομο περιεχόμενο σε χώρες που κινδυνεύουν από εξάρσεις βίας.
Πάνω από 700.000 Ροχίνγκια διέφυγαν από τη Μιανμάρ στο Μπαγκλαντές.
Η αγωγή αναφέρεται επίσης σε ρεπορτάζ του Reuters που αποκάλυψε ότι ο στρατός της Μιανμάρ χρησιμοποιούσε ψεύτικα προφίλ στο Facebook για να υποκινήσει βία κατά της μειoνότητας.
Αντιμέτωπη εδώ και καιρό με καταγγελίες, η εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ υποστηρίζει ότι προστατεύεται από το λεγόμενο Άρθρο 230 της αμερικανικής νομοθεσίας, σύμφωνα με το οποίο οι εταιρείες του Διαδικτύου δεν ευθύνονται για περιεχόμενο που αναρτώνται από τρίτους.
Από την πλευρά τους, οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι, στην περίπτωση επίκλησης του Άρθρου 2030, θα επιδιώξουν να εφαρμοστεί στην εκδίκαση της υπόθεσης η νομοθεσία της Μιανμάρ.
Κάτι τέτοιο είναι θεωρητικά δυνατό αλλά δεν έχει νομικό προηγούμενο στις ΗΠΑ.
Δείτε επίσης: Κρεμλίνο: Δύσκολη η περίοδος για την συνομιλία Πούτιν – Μπάιντεν – Δεν περιμένουμε καμία πρόοδο
- Μεξικό: Δεκαεπτά θάνατοι στην πολιτεία Γουαναχουάτο λόγω του κύματος βίας
- Κολομβία: Ο ELN ανακοινώνει μονομερή κατάπαυση του πυρός ενόψει των εορτών
- Τραμπ: Προτίθεμαι να σταματήσω την παραφιλολογία γύρω από τα τρανς άτομα από την πρώτη ημέρα στον Λευκό Οίκο
- Οδηγός επιβίωσης για την πολυκατοικία: Απαραίτητες πληροφορίες για τη συμβίωση
- Οργή και θρήνος στο Μαγδεμβούργο για το μακελειό από τον Σαουδάραβα δράστη