Προσωπικές διευθύνσεις, φήμες και ιδιωτικές λεπτομέρειες: περίπου 500 επιστήμονες και επικριτές της αγροχημικής βιομηχανίας έχουν φακελωθεί σε μια βάση δεδομένων με στόχο να «αντιμετωπιστεί η αντίθεση στα φυτοφάρμακα», αποκαλύπτουν παγκόσμια μέσα ενημέρωσης, ανασύροντας στη μνήμη το σκάνδαλο των φακέλων της Monsanto. Ο δημοσιογραφικός οργανισμός Lighthouse Reports έχει στην κατοχή του εσωτερικά έγγραφα της ιδιωτικής πλατφόρμας Bonus Eventus, τα οποία μοίρασε σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και η γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Η πλατφόρμα, η οποία δημιουργήθηκε από την εταιρεία επικοινωνίας και δημόσιων υποθέσεων v-Fluence, είναι προσβάσιμη εδώ και χρόνια σε στελέχη των κύριων παρασκευαστών φυτοφαρμάκων. Έχουν πρόσβαση σε ένα εκτεταμένο αρχείο προσωπικοτήτων που θεωρούνται «επικριτικές» της εντατικής γεωργίας, η οποία βασίζεται σε χημικούς παράγοντες και γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Αν και «αγνοούμε την έκταση της χρήσης αυτών των πληροφοριών», «η φύση των συλλεχθέντων πληροφοριών αφήνει λίγες αμφιβολίες όσον αφορά τη βούληση να δυσφημηθούν ή να αποσταθεροποιηθούν οι στόχοι», προσθέτει η Le Monde.
Σύμφωνα με τον Lighthouse Reports, η v-Fluence έλαβε από το 2013 ως το 2019 «περισσότερα από 400.000 δολάρια» από την αμερικανική κυβέρνηση για την προώθηση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Η πρακτική της συγκέντρωσης πληροφοριών για τους αντιπάλους της αγροχημικής βιομηχανίας θυμίζει το σκάνδαλο του φακελώματος δημόσιων προσωπικοτήτων, δημοσιογράφων και ακτιβιστών οικολόγων από τη Monsanto, με σκοπό την επιρροή στη δημόσια συζήτηση για την απαγόρευση του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη. Στην Monsanto, η οποία έχει εξαγορασθεί από το γερμανικό όμιλο Bayer, επιβλήθηκε πρόστιμο 400.000 ευρώ από τη γαλλική αρχή CNIL το 2021 για παραβιάσεις της προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Η υπόθεση αυτή, η οποία αποκαλύφθηκε από τη Le Monde και τον τηλεοπτικό σταθμό France 2, έχει απλωθεί γρήγορα στην Ευρώπη, με καταλόγους προσωπικοτήτων από πολιτικά, επιστημονικά και δημοσιογραφικά περιβάλλοντα σε τουλάχιστον έξι χώρες, συνολικά σχεδόν 1.500 πρόσωπα, όπως ανέφερε ο όμιλος Bayer.