Αίγυπτος: Μεγάλο συνέδριο στο Κάιρο με θέμα «Ανθρώπινα δικαιώματα: Οικοδόμηση του μετα-πανδημικού κόσμου»

Αίγυπτος: Μεγάλο συνέδριο στο Κάιρο με θέμα «Ανθρώπινα δικαιώματα: Οικοδόμηση του μετα-πανδημικού κόσμου»

Ρεπορτάζ: Βασιλική – Ελένη Μπαμπαλιούτα

Πραγματοποιείται σήμερα, σε κεντρικό ξενοδοχείο του Καΐρου, μία μεγάλη ημερίδα από το Αιγυπτιακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών (ECSS) με θέμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα: Οικοδόμηση του Μετα-Πανδημικού Κόσμου» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Το συνέδριο θα ανοίξει ο Δρ Khaled Okasha, γενικός διευθυντής του ECSS, με εναρκτήριες δηλώσεις , ο Hala El-Said, υπουργός προγραμματισμού και οικονομικής ανάπτυξης, και η Rania Al-Mashat, υπουργός διεθνούς συνεργασίας.

Στην εναρκτήρια σύνοδο θα συμμετέχουν επίσης βασικοί υπουργοί, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών υγείας, παιδείας, κοινωνικής αλληλεγγύης, οι πρόεδροι του Εθνικού Συμβουλίου Γυναικών (NCW) και του Εθνικού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (NCHR), καθώς και εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), του Ταμείου Save the Children και ορισμένων φορέων της κοινωνίας των πολιτών.

Θα δει επίσης την παρουσία του Δρ. Yasser Abdel-Aziz, μέλους και εκπροσώπου του Εθνικού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα θέματα του συνεδρίου

Το συνέδριο έχει προγραμματιστεί να καλύψει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Το πρώτο μέρος του συνεδρίου που θα έχει θέμα «Ο άνθρωπος είναι ο στόχος: Τα ανθρώπινα δικαιώματα εν μέσω της πανδημίας» θα εξετάσει δύο βασικά σημεία: πρώτον, την προώθηση του δικαιώματος στην υγεία, λαμβάνοντας υπόψη τη θεμελιώδη ευθραυστότητα που έχει δείξει η πανδημία, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη προτεραιότητας τέτοιου δικαιώματος διεθνώς, διασφαλίζοντας τη δίκαιη διανομή εμβολίων.

Το δεύτερο σημείο που πρέπει να αντιμετωπιστεί θα ήταν η καταπολέμηση των διακρίσεων και του ρατσισμού που συνδέονται με την πανδημία, κυρίως η διακριτική και φυλετική συμπεριφορά εναντίον των πιο ευάλωτων ομάδων, όπως οι γυναίκες, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, με έμφαση σε εργαλεία και προσεγγίσεις για την πρόληψη τέτοιων προκαταλήψεων. να οικοδομήσουμε έναν καλύτερο κόσμο μετά την πανδημία.

Στην πρώτη συνεδρία θα συμμετάσχει η υπουργός Υγείας Hala Zayed, η οποία θα αναπτύξει το θέμα «Πού βρίσκεται το δικαίωμα στην υγεία εντός του συστήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων;».

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στο Κάιρο Naima Al-Qusayr θα αναπτύξει το θέμα «Η πανδημία και οι απειλές για το δικαίωμα στη ζωή», ενώ ο Jerome Fontana, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ICRC στο Κάιρο, θα ασχοληθεί με το κρίσιμο θέμα «Διασφάλιση της δίκαιης διανομής των εμβολίων COVID-19».

Στην πρώτη συνεδρία θα συμμετάσχουν και άλλοι ομιλητές, συμπεριλαμβανομένης της Maya Morsi, προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Γυναικών (NCW), ο Laurent De Boeck, επικεφαλής της αποστολής του ΔΟΜ στην Αίγυπτο,  ο Salah Sallam, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (NCHR).

Ο Abdel-Moneim Said, πρόεδρος του συμβουλευτικού συμβουλίου ECSS, θα κλείσει την πρώτη φάση, η οποία θα συντονιστεί από τον αναπληρωτή διευθυντή του ECSS Mohamed Ibrahim El-Dwiery.

Το δεύτερο μέρος του συνεδρίου θα έχει θέμα «Προκλήσεις για Ισότητα και Προώθηση των Βιώσιμων Αναγκών Ανάπτυξης», αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις της ανισότητας και των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών ανισοτήτων, ιδίως στην εκπαίδευση και την ψηφιοποίηση, στην εμβάθυνση των αρνητικών συνεπειών του COVID-19.

Θα επικεντρωθεί στη σημασία της αειφόρου ανάπτυξης και του ρόλου της στη δημιουργία ενός καλύτερου μετα-πανδημικού κόσμου στον οποίο προστατεύονται τα δικαιώματα των σημερινών και των μελλοντικών γενεών και λαμβάνονται υπόψη οι περιβαλλοντικές διαστάσεις.

Τη συνεδρία θα ξεκινήσει ο Tarek Shawki, υπουργός Παιδείας και Τεχνικής Αγωγής, ο οποίος θα προσπαθήσει να απαντήσει στην ερώτηση «Πώς έχει επηρεάσει το COVID-19 το δικαίωμα στην εκπαίδευση;».

Ο Maged Othman, επικεφαλής του Αιγυπτιακού Κέντρου Έρευνας για τη Δημόσια Γνώμη (Baseera), θα συζητήσει τη μετάβαση προς την ψηφιοποίηση, ενώ ο Essam Shiha, επικεφαλής του Αιγυπτιακού Οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα παρουσιάσει τα χαρακτηριστικά του νέου κοινωνικού συμβολαίου.

Στη συζήτηση θα λάβει μέρος και ο Tarek Radwan, προέδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο οποίος θα καλύψει πτυχές της ανάπτυξης, καθώς επίσβης και ο  Tamer Kirollos,  περιφερειακός διευθυντής του Ταμείου Save the Children, ο οποίος θα μιλήσει για την προστασία και την υποστήριξη παιδιά σε φτωχές και περιθωριοποιημένες περιοχές.

Ο Δρ Khaled Habib, ειδικός για την ανθρώπινη ανάπτυξη και προγραμματισμό, θα ολοκληρώσει τη σύνοδο υπό την εποπτεία του Gamal Abdel-Gawad, που είναι μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου του ECSS, συζητώντας τη χρήση της απαλής δύναμης στην καταπολέμηση των ασθενειών.

Το τρίτο μέρος θα έχει θεμα συζήτησης «Δημιουργία ενός κόσμου μετά την πανδημία: Η αλληλεγγύη είναι ο ακρογωνιαίος λίθος», όπου θα επικεντρωθεί στην προώθηση της αλληλεγγύης και στην προώθηση των συνεργατικών προσπαθειών για την καταπολέμηση της πανδημίας και την οικοδόμηση ενός καλύτερου μετα-κοροναϊού.

Θα αναπτυχθούν οι εσωτερικές και ξένες πτυχές, εστιάζοντας στις προσπάθειες της Αιγύπτου, κυρίως εκείνες που εφαρμόζει η κοινωνία των πολιτών μεμονωμένα ή σε συνεργασία με την κυβέρνηση.

Η Nevine El-Qabbaj, υπουργός κοινωνικής αλληλεγγύης, θα αναπτύξει τον ρόλο  των προσπαθειών αλληλεγγύης στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μετα-πανδημικού κόσμου.

Στην τέταρτη και τελευταία φάση του συνεδρίου  θα δοθεί το βήμα  σε αρκετές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που συμμετέχουν στην έναρξη εκστρατειών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εξετάζοντας τις προσπάθειές τους να αποτρέψουν τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Ο Okasha του ECSS θα κλείσει τη σύνοδο που θα συντονιστεί από το μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου του κέντρου Dr. Noha Bakr, ρίχνοντας φως στο ρόλο της πολιτικής εργασίας στον κόσμο μετά την πανδημία.

Το έργο του Αιγυπτιακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών

Το Αιγυπτιακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών είναι ένα αιγυπτιακό μη κερδοσκοπικό κέντρο που ιδρύθηκε το 2018. Αποτελείται από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων και ερευνητών από διαφορετικές γενιές και επιστημονικούς κλάδους.

Εργο του είναι η παρουσίαση ενός αιγυπτιακού οράματος για περιφερειακούς και διεθνείς μετασχηματισμούς, προσφέροντας διαφορετικά σενάρια και μια βαθύτερη κατανόηση στη φύση των εθνικών απειλών για την ασφάλεια, και να θέτει διαφορετικά οράματα και πολιτικές ενώπιον των υπευθύνων λήψης αποφάσεων.

Επίσης στοχεύει στη συγκέντρωση επιστημονικών ομάδων που ειδικεύονται σε διάφορους τομείς της επιστημονικής έρευνας και συμβάλλει στον εξορθολογισμό της δημόσιας συζήτησης σχετικά με τους μετασχηματισμούς που πραγματοποιούνται στην Αίγυπτο, την περιοχή της Μέσης Ανατολής και το παγκόσμιο σύστημα, μέσω της διάδοσης γνώσεων και κανόνων επιστημονική σκέψη.

Δείτε τη ροή ειδήσεων

Loading

Play