Ο Χισάμ Κάσεμ, 64 ετών, μορφή της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, άρχισε απεργία πείνας, ανακοίνωσε χθες Σάββατο (2/9) μέλος συμμαχίας που ίδρυσε, μετά την έναρξη της δίκης του, που η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει «πολιτική», μερικούς μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές
Ο κ. Κάσεμ προσήχθη χθες Σάββατο ενώπιον δικαστηρίου που «ανέβαλε την ακροαματική διαδικασία για την 9η Σεπτεμβρίου» και αποφάσισε να παραμείνει προφυλακισμένος, ανέφερε μέσω X ο Χισάμ Ουφ, μέλος του «Ελεύθερου Ρεύματος», δηλαδή της παράταξής του.
Έχει αρχίσει «απεργία πείνας», πρόσθεσε ο κ. Ουφ, χωρίς να διευκρινίσει πότε ξεκίνησε αυτή τη μορφή διαμαρτυρίας, ούτε ποια είναι η κατάσταση της υγείας του.
Η συμμαχία ιδρύθηκε τον Ιούνιο από κόμματα της αντιπολίτευσης που τάσσονται υπέρ πιο φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής και αξιώνουν ειδικά να τερματιστεί ο έλεγχος από τον στρατό –από τις τάξεις του οποίου προέρχεται ο σημερινός πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, που κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 2013– τομέων της αιγυπτιακής οικονομίας.
Πάνω από δέκα ΜΚΟ ζήτησαν χθες Σάββατο την «άμεση και άνευ όρων» αποφυλάκιση του κ. Κάσεμ, μορφής της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας και της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου.
«Οι περιστάσεις της προφυλάκισής του και η δίκη του δείχνουν καθαρά ότι η δίωξη σε βάρος του είναι πολιτική και σκοπό έχει να τιμωρηθεί επειδή εναντιώνεται στην εξουσία», τόνισαν.
Αρχικά ο κ. Κάσεμ, ο οποίος στο παρελθόν έχει διατελέσει διευθυντής της εφημερίδας Αλ Μάσρι αλ Γιουμ, κλήθηκε σε αστυνομικό τμήμα έπειτα από μήνυση πρώην υπουργού για συκοφαντική δυσφήμιση — τον κατηγόρησε πως μοιράστηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης άρθρα που υπονοούσαν ότι ο θιγόμενος ενεχόταν σε κατάχρηση.
Κατόπιν, κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του σε αστυνομικό τμήμα, ο κ. Κάσεμ κατηγορήθηκε για «περιύβριση αρχής» από αστυνομικούς.
Παραμένει προφυλακισμένος από την 20ή Αυγούστου, καθώς αρνήθηκε να καταβάλει χρηματικό ποσό ως εγγύηση για την αποφυλάκισή του υπό όρους.
Ο κ. Κάσεμ προσήχθη ενώπιον δικαστηρίου αρμόδιου για οικονομικές υποθέσεις. Η Λόμπνα Νταρουίς, υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αιγυπτιακή Πρωτοβουλία για τα Προσωπικά Δικαιώματα, (EIPR) επισήμανε μέσω X πως δικαστήρια αρμόδια για οικονομικές υποθέσεις, δυνάμει της νομοθεσίας για τις τηλεπικοινωνίες, διώκουν ανθρώπους «που ενοχλούν»: παρότι «υποτίθεται πως είχαν σκοπό να ‘ενθαρρύνουν τις επενδύσεις’ ασχολούνται με το ποιος φόρεσε τι, ποιος είπε τι και ποιος προσβλήθηκε», στηλίτευσε.
Στις φυλακές της Αιγύπτου εξακολουθούν να βρίσκονται χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι.
Η επιτροπή απονομής προεδρικής χάριτος τον τελευταίο χρόνο αποφυλάκισε περίπου χίλιους κρατούμενους, υπογραμμίζουν οι αρχές.
Όμως «το ίδιο διάστημα συνελήφθησαν οι τριπλάσιοι», αντιτείνουν ΜΚΟ.
Δειτε επίσης: Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκε κοίτασμα πετρελαίου στον Κόλπο του Σουέζ