Ακραίος καύσωνας στις ΗΠΑ: Θερμοκρασίες έως 49 βαθμούς Κελσίου στην δυτική ακτή

Η δυτική ακτή των ΗΠΑ ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει ακραίες θερμοκρασίες, με τον υδράργυρο σε πόλεις της ερήμου να αναμένεται να φτάσει έως τους 49°C. Στην πόλη Φίνιξ της Αριζόνα, οι κάτοικοι βιώνουν ήδη 100 συναπτές ημέρες με θερμοκρασία άνω των 38°C.

Στην Καλιφόρνια, οι θερμοκρασίες ενδέχεται να αγγίξουν τους 45°C σε περιοχές του Λος Άντζελες. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ένας αντικυκλώνας θα προκαλέσει άνοδο της θερμοκρασίας πάνω από τα κανονικά επίπεδα, φτάνοντας σε κάποιες περιπτώσεις έως και 10 βαθμούς υψηλότερα από το συνηθισμένο.

Το κύμα καύσωνα θα ξεκινήσει το μεσημέρι και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή το βράδυ, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS). Στην πολυτελή συνοικία Γούντλαντ Χιλς, κοντά στο Μαλιμπού, ενδέχεται να καταγραφεί η υψηλότερη θερμοκρασία στην κομητεία του Λος Άντζελες.

Η δήμαρχος Κάρεν Μπας ανακοίνωσε ότι πολλοί κλιματιζόμενοι χώροι θα είναι διαθέσιμοι στους πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση σε κλιματισμό. Εν τω μεταξύ, οι παράκτιες περιοχές του Λος Άντζελες, οι οποίες μέχρι τώρα φέτος είχαν πιο ήπιο καιρό, αναμένεται να βιώσουν θερμοκρασίες παρόμοιες με αυτές περιοχών μακριά από τον Ειρηνικό ωκεανό, σύμφωνα με τον κλιματολόγο Ντάνιελ Σουέιν.

«Οι περισσότερες περιοχές κοντά στις ακτές είχαν γλιτώσει από τις θερμοκρασίες ρεκόρ αυτού του καλοκαιριού», σημείωσε ο Σουέιν, προσθέτοντας ότι «παρόλο που η Καλιφόρνια καταγράφει υψηλές θερμοκρασίες, αυτό δεν έχει επηρεάσει την πλειονότητα των κατοίκων, καθώς οι περισσότεροι ζουν στις παράκτιες περιοχές».

Στην Κοιλάδα του Θανάτου, μια από τις πιο ζεστές περιοχές του πλανήτη, η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 47°C, λίγο κάτω από τους 50°C που καταγράφηκαν τον Ιούλιο. Στη γειτονική Αριζόνα, η κατάσταση είναι εξίσου σοβαρή, με την πόλη Φίνιξ να σημειώνει τη χθεσινή ημέρα, Τρίτη, ως την εκατοστή κατά την οποία η θερμοκρασία δεν έπεσε κάτω από τους 38°C.

Το προηγούμενο ρεκόρ χρονολογείται από το 1993, όταν η θερμοκρασία στο Φίνιξ παρέμεινε πάνω από τους 38°C επί 76 ημέρες. Οι επαναλαμβανόμενοι καύσωνες συνιστούν ένδειξη της κλιματικής αλλαγής που προέρχεται από την εξάρτηση των ανθρώπων από τα ορυκτά καύσιμα, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), η μέση συχνότητα των κυμάτων καύσωνα διπλασιάζεται κάθε χρόνο τη δεκαετία του 1960 και εξαπλασιάζεται κάθε χρόνο τις δεκαετίες 2010 και 2020.

©

Loading