«Αφήστε τη Σερβία ήσυχη» σχολίασε ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάντερ Βούτσιτς
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς χαρακτήρισε κακόβουλες τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από το Μαυροβούνιο και το Κόσοβο για τον εξοπλισμό των σερβικών ενόπλων δυνάμεων από την Κίνα και την Ρωσία.
«Αφήστε τη Σερβία ήσυχη, σταματήστε να λέτε ψέματα, και να εξαπατάτε την κοινή γνώμη. Η Σερβία θα βρει τον δρόμο της. Είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι θέλουμε να προστατεύσουμε τη χώρα οι ίδιοι και όχι το ΝΑΤΟ για λογαριασμό μας. Διαφέρουμε σε αυτό και δεν ντρεπόμαστε» απάντησε με τηλεοπτικό διάγγελμα ο Βούτσιτς στις αιτιάσεις από τις γειτονικές χώρες για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Σερβίας.
Την Τρίτη ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς αλλά και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αγορά από την Σερβία ρωσικών και κινεζικών οπλικών συστημάτων χαρακτηρίζοντας αντιευρωπαϊκή και αντινατοϊκή την συμπεριφορά του Βελιγραδίου.
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αφού επιβεβαίωσε ότι η Σερβία παρέλαβε από την Κίνα το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα FK-3, επισήμανε ότι πρόκειται για αμυντικό όπλο τονίζοντας ότι αποτελεί νόμιμο δικαίωμα της Σερβίας να εξοπλίζεται απ’ όπου θέλει για να μπορέσει να διαφυλάξει την εδαφική της ακεραιότητα και να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου προσγειώθηκαν έξι κινέζικα στρατιωτικά μεταγωγικά αεροπλάνα Υ-20 τα οποία μετέφεραν συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων. Η αγορά του κινεζικού αντιαεροπορικού συστήματος συμφωνήθηκε το 2019 και η Σερβία το έχει ήδη προπληρώσει.
Τα κινέζικα μεταγωγικά που μετέφεραν τους πυραύλους στην Σερβία πετούσαν το ένα πίσω από το άλλο και πέρασαν από τον εναέριο χώρο δύο νατοϊκών χωρών, της Τουρκίας και της Βουλγαρίας, πριν προσγειωθούν στο Βελιγράδι.
Αναλυτές θεωρούν την κίνηση αυτή ως επίδειξη ισχύος από την πλευρά της Κίνας και δυναμικής παρουσίας στην διεθνή σκηνή εξοπλισμών. Η Σερβία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αναπτύσσει κινέζικό πυραυλικό σύστημα στο έδαφος της. Το 2020 η Σερβία προμηθεύτηκε επίσης από την Κίνα και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη CH-92A.
Η αγορά των κινέζικων πυραύλων προκάλεσε την αντίδραση της Ουάσιγκτον αλλά και των Βρυξελλών. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βελιγράδι σχολιάζοντας το γεγονός αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση ότι «οι κυβερνήσεις θα πρέπει να γνωρίζουν το ρίσκο που αναλαμβάνουν και ποιο θα είναι το τίμημα όταν συναλλάσσονται με κινέζικες εταιρίες».
Επισημαίνεται δε ότι «δεν αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια κάποιας χώρας η εξάρτηση σε αμυντικό εξοπλισμό από ολοκληρωτικά καθεστώτα όπως αυτό στην Κίνα». Οι ΗΠΑ καλούν την Σερβία να εναρμονιστεί με την πολιτική ασφάλειας και άμυνας της Ευρωπαϊκή Ένωσης και να στραφεί στην αγορά οπλικών συστημάτων «από έμπιστους προμηθευτές που δεν εξαρτώνται από ολοκληρωτικά καθεστώτα».
Δείτε επίσης: Βουλή: Αίρεται η ασυλία του Π. Πολάκη – Σφοδρή αντιπαράθεση με την Φ. Αραμπατζή (vid)
- Εντυπωσιακή ανατροπή και νίκη για το Περιστέρι
- Ο Τομ Χάρντι προσφέρει 300.000 ευρώ για την αποπληρωμή εργαζομένων στη νέα του σειρά
- Η ανακαίνιση της Φοντάνα ντι Τρέβι ενόψει του Ιωβηλαίου της Καθολικής Εκκλησίας
- Η Ρεάλ επανακάμπτει, προσπερνά τη Μπαρτσελόνα
- Trend Micro: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη ενδυναμώνει τους εγκληματίες του διαδικτύου