Οι αλγερινές αρχές ζήτησαν από 12 Γάλλους δημόσιους υπαλλήλους, τοποθετημένους στην Αλγερία, να εγκαταλείψουν τη χώρα. Αυτή η απόφαση αποτελεί απάντηση στη σύλληψη τριών αλγερινών πολιτών στη Γαλλία. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, διευκρίνισε ότι η εν λόγω απόφαση δεν σχετίζεται με την τρέχουσα δικαστική διαδικασία.
«Αν η απόφαση να εκδιωχθούν οι πράκτορές μας διατηρηθεί, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να απαντήσουμε αμέσως σ’ αυτή», προειδοποίησε ο υπουργός. Μεταξύ των δώδεκα Γάλλων που πρόκειται να απελαθούν, ορισμένοι είναι υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών, όπως ανέφερε διπλωματική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Την Παρασκευή, απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος τριών ανδρών στο Παρίσι, ένας εκ των οποίων εργαζόταν σε προξενείο της Αλγερίας στη Γαλλία, για σύλληψη, απαγωγή και αυθαίρετη κράτηση σε σχέσεις με μια τρομοκρατική επιχείρηση, σύμφωνα με τη γαλλική αντιτρομοκρατική εισαγγελία.
Σε αυτή την υπόθεση, που αφορά τον αλγερινό αντικαθεστωτικό Αμίρ Μπουχόρς, γνωστό ως Amir DZ, οι τρεις άνδρες διώκονται επίσης για σύσταση εγκληματικής τρομοκρατικής συμμορίας και έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση.
Το αλγερινό υπουργείο Εσωτερικών είχε καταγγείλει την «απαράδεκτη και αχαρακτήριστη εξέλιξη που θα ζημιώσει σοβαρά τις αλγερογαλλικές σχέσεις».
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ EPA/MOHAMED MESSARA
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ