Αλληλοκατηγορίες Χαμάς και Νετανιάχου για την αποτυχία της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αντάλλαγαν κατηγορίες για την παρατεταμένη αδυναμία ολοκλήρωσης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Παρά την κατάσταση, εκστρατεία κατά της πολιομυελίτιδας επέτρεψε τον εμβολιασμό σχεδόν 200.000 παιδιών, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Το Σαββατοκύριακο, ανακοινώθηκε ο εντοπισμός των πτωμάτων έξι ομήρων από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Ο κ. Νετανιάχου δέχεται πιέσεις από πολλές πλευρές να κλείσει συμφωνία εκεχειρίας, προκειμένου να απελευθερωθούν οι περίπου 64 όμηροι που παραμένουν στον παλαιστινιακό θύλακα, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης. Σκοπός της κατάπαυσης του πυρός είναι να επιτρέψει στα εμπλεκόμενα μέρη να κινηθούν προς τον οριστικό τερματισμό του πολέμου, ο οποίος το Σάββατο θα συμπληρώσει ένδεκα μήνες.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «Η Χαμάς έχει απορρίψει τα πάντα», επισημαίνοντας την αποτυχία εύρεσης κοινού σημείου επαφής για διαπραγματεύσεις. Από την άλλη, η Χαμάς επιμένει στην εφαρμογή του σχεδίου που παρουσίασε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στις 31 Μαΐου, τονίζοντας ότι δεν χρειάζονται νέες προτάσεις και ότι ο Νετανιάχου «χρησιμοποιεί τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να παρατείνει την επίθεση κατά του λαού μας».

Η Χαμάς απαιτεί την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο Νετανιάχου επιθυμεί η ισραηλινή στρατιωτική παρουσία να διατηρηθεί, προκειμένου να αποτραπεί η Χαμάς από το να εισάγει όπλα ή να διακινεί ομήρους και μαχητές στην Αίγυπτο μέσω υπόγειων σηράγγων.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, δήλωσε ότι υπάρχουν τρόποι να επιλυθεί το ζήτημα και κάλεσε τα μέρη να δείξουν «ευελιξία» και να κάνουν τις «αναγκαίες υποχωρήσεις». Η Ανέτ Κιντρόν, από το κιμπούτς Μπεερί, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι όμηροι θα επιστρέψουν ζωντανοί και όχι σε φέρετρα.

Μέχρι στιγμής, οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 40.861 ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας, με τα θύματα να είναι κατά κύριο λόγο γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Στην Ουάσιγκτον, η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε για διεθνή έρευνα σχετικά με «εγκλήματα πολέμου» από τον ισραηλινό στρατό λόγω της εκτεταμένης καταστροφής που έχει σημειωθεί.

Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι κρίσιμη, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναφέρει ότι, παρά τις αντίξοες συνθήκες, η πρώτη δόση του εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας έχει χορηγηθεί σε περίπου 187.000 παιδιά, με εμβολιασμούς να συνεχίζονται.

Στο μεταξύ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις συνεχίζονται, με τουλάχιστον πέντε θανάτους και έναν τραυματισμό από επίθεση σε όχημα. Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ τόνισε την ανάγκη για χρήση «όλης της δύναμης» του στρατού κατά των παλαιστινιακών κινημάτων.

©

Loading