Το μυστήριο παραμένει αναφορικά με την προέλευση μεγάλων πετρελαιοκηλίδων που έχουν μολύνει περισσότερες πάνω από 130 παραδεισένιες παραλίες στη βορειοανατολική Βραζιλία, μια μόλυνση που ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου κατήγγειλε ότι προέρχεται από το εξωτερικό, κάνοντας λόγο για πιθανή εγκληματική ενέργεια.
«Δεν υπάρχει διαρκής διαρροή. Αν ήταν ναυάγιο ενός πετρελαιοφόρου, οι διαρροές θα συνεχίζονταν αυτή τη στιγμή. Φαίνεται ότι είναι εγκληματική ενέργεια, το πετρέλαιο μπορεί να πετάχτηκε στη θάλασσα», είπε σήμερα ο Μπολσονάρου σε συνέντευξη Τύπου στη Μπραζίλια, υπαναχωρώντας από χθεσινές του δηλώσεις στις οποίες τόνιζε ότι η μόλυνση προήλθε από το ναυάγιο ενός τάνκερ.
Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος Ρικάρντο Σάλες στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ανέφερε ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να «δράσει γρήγορα για να απομακρύνει το πετρέλαιο που βρίσκεται στην ακτή και να εντείνει τις έρευνες για να ανακαλύψει την προέλευσή του».
Χθες ο υπουργός επισκέφτηκε πληγείσες περιοχές και τόνισε μέσω Twitter ότι «περισσότεροι από 100 τόνοι πετρελαίου» περισυνελέγησαν από παραλίες στα βορειοανατολικά.
Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras διαβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι αναλύσεις της έδειξαν πως το πετρέλαιο αυτό «δεν παράγεται ούτε διατίθεται στην αγορά από την εταιρεία», αλλά συμφώνησε να συμμετάσχει στον καθαρισμό. Μιλώντας σήμερα σε βουλευτές, ο διευθύνων σύμβουλος της Petrobras ανέφερε ότι η εταιρεία έχει περισυλλέξει 133 τόνους πετρελαίου από την βορειοανατολική ακτογραμμή, τονίζοντας ότι αυτή η μυστηριώδης εμφάνιση των πετρελαιοκηλίδων είναι «περίεργη» και «ανησυχητική».
Σύμφωνα με το πρόγραμμα Tamar, το οποίο ειδικεύεται στην προστασία των θαλασσίων χελωνών, αυτή είναι «η χειρότερη περιβαλλοντική τραγωδία» που αντιμετωπίζει από την έναρξη του προγράμματος το 1980.
Οι εργαζόμενοί της ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι σταμάτησαν να απελευθερώνουν χελωνάκια στη φύση λόγω της πετρελαϊκής ρύπανσης.
Εικόνες τεράστιων μαύρων κηλίδων στην άμμο των παραδεισένιων παραλιών στα βορειοανατολικά δημοσιεύονται επί αρκετές εβδομάδες στα μέσα ενημέρωσης της Βραζιλίας.
Οι πετρελαιοκηλίδες, οι οποίες άρχισαν να εμφανίζονται στις αρχές Σεπτεμβρίου, βρέθηκαν σε τουλάχιστον 2.000 χλμ κατά μήκος της ακτής στον Ατλαντικό. Πλέον έχουν φθάσει και στις εννέα Πολιτείες της βορειοανατολικής Βραζιλίας, μιας φτωχής περιοχής γνωστής για την ομορφιά των παραλιών της και της οποίας η οικονομική δραστηριότητα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό.
Οικοσυστήματα σε κίνδυνο
Το Σάββατο ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλία ζήτησε τη διεξαγωγή άμεσης έρευνας «για τον προσδιορισμό των αιτιών και των ευθυνών» αυτής της πετρελαϊκής μόλυνσης. Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία ανακοίνωσε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας την έναρξη έρευνας για ένα «περιβαλλοντικό έγκλημα».
Χθες το βράδυ, ο Μπολσονάρου δήλωσε ότι οι αρχές εντόπισαν «μια χώρα της οποίας το πετρέλαιο μπορεί να είναι η πηγή της μόλυνσης», χωρίς να αναφέρει ποια είναι αυτή η χώρα.
Η εφημερίδα Folha de S. Paulo, επικαλούμενη μια εμπιστευτική έκθεση, αποκάλυψε ότι οι αναλύσεις της Petrobras έδειξαν ότι το πετρέλαιο μπορεί να προέρχεται από τη Βενεζουέλα.
Όμως ο Μπολσονάρου απέφυγε να ονοματίσει τη γειτονική χώρα, με την οποία οι διπλωματικές σχέσεις είναι ήδη πολύ τεταμένες.
Από τότε που ανήλθε στην εξουσία τον Ιανουάριο, ο ακροδεξιός Βραζιλιάνος πρόεδρος επιτίθεται διαρκώς στην κυβέρνηση του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, τον οποίο αποκαλεί συχνά «δικτάτορα».
Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος αντέδρασε επιτιθέμενος στις επικρίσεις ξένων ηγετών για την έλλειψη ετοιμότητάς του να καταπολεμήσει τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Αμαζόνιο τον Αύγουστο και να προστατεύσει το περιβάλλον στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου.
Ανεξάρτητα από την πηγή αυτής της ρύπανσης, το γεγονός ότι η κυβέρνηση άρχισε να αντιδρά μόλις την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι πετρελαιοκηλίδες είχαν αρχίσει να εμφανίζονται πριν από ένα μήνα, προκαλεί την ανησυχία των ειδικών.