Η Κλούνεϊ, γνωστή δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατονομάστηκε ως μια από τους έξι νομικούς εμπειρογνώμονες που βοήθησαν τον Βρετανό εισαγγελέα Καρίμ Χαν να καταλήξει στην απόφαση -που ανακοινώθηκε χθες- να ζητήσει εντάλματα σύλληψης για τον Νετανιάχου, τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, καθώς και για τρεις ηγέτες της Χαμάς.
Σημαντικό ρόλο φαίνεται πως διαδραμάτισε η Αμάλ Κλούνεϊ στο ιστορικής σημασίας αίτημα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ -του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Γιοάβ Γκάλαντ– και τριών ηγετών της παλαιστινιακής Χαμάς για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στην Λωρίδα της Γάζας.
Η δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ ήταν μεταξύ των εμπειρογνωμόνων που συνέστησαν την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του ΔΠΔ.
Μετά τις σφοδρές επικρίσεις που δέχθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επειδή τόσους μήνες δεν είχε πάρει θέση για τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, το πρωί της Δευτέρας (20/05) η Αμάλ Κλούνεϊ σε δήλωσή της που κοινοποιήθηκε στον ιστότοπο του “Clooney Foundation for Justice”, ανέφερε ότι η ίδια ήταν μέλος μιας οκταμελούς ομάδας νομικών και ακαδημαϊκών εμπειρογνωμόνων που συγκλήθηκε τον Ιανουάριο από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατόπιν αιτήματος του εισαγγελέα του, Καρίμ Χαν, για να επανεξετάσει την έρευνά του σχετικά με πιθανά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στον πόλεμο.
Σφοδρές αντιδράσεις για τα εντάλματα σύλληψης Νετανιάχου και ηγετών της Χαμάς
Για την έρευνα αυτή, η επιτροπή κλήθηκε να καθορίσει εάν τα αιτήματα του εισαγγελέα για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης ανταποκρίνονταν στα πρότυπα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και ρωτήθηκε συγκεκριμένα αν υπήρχαν “βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται” ότι τα πρόσωπα που κατονομάζονται στα εντάλματα είχαν διαπράξει εγκλήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας, των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
Η επιτροπή κατέληξε ομόφωνα στο συμπέρασμα ότι συντρέχουν τέτοιοι λόγοι και δημοσίευσε τη Δευτέρα έκθεση με τα πορίσματά της. Η κ. Κλούνεϊ ανέφερε σε δήλωσή της ότι η επιτροπή “συμμετείχε σε μια εκτεταμένη διαδικασία εξέτασης στοιχείων και νομικής ανάλυσης“, πριν καταλήξει στην απόφασή της.
“Ο νόμος που προστατεύει τους αμάχους στον πόλεμο αναπτύχθηκε πριν από περισσότερα από 100 χρόνια και ισχύει σε κάθε χώρα του κόσμου, ανεξάρτητα από τους λόγους μιας σύγκρουσης“, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση που δημοσιοποίησε η Αμάλ Κλούνεϊ. “Ως δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν θα δεχθώ ποτέ ότι η ζωή ενός παιδιού έχει μικρότερη αξία από τη ζωή ενός άλλου. Δεν δέχομαι ότι οποιαδήποτε σύγκρουση θα πρέπει να είναι εκτός της εμβέλειας του νόμου, ούτε ότι οποιοσδήποτε δράστης θα πρέπει να είναι υπεράνω του νόμου. Έτσι, υποστηρίζω το ιστορικό βήμα που έκανε ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για να αποδώσει δικαιοσύνη στα θύματα των θηριωδιών στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη“, προσθέτει η δικηγόρος.
Στη γνωμοδότησή τους, οι νομικοί εμπειρογνώμονες σημείωσαν επίσης ότι οι κατηγορίες εναντίον των ηγετών Ισραήλ και Χαμάς “δεν έχουν καμία σχέση με τους λόγους της σύγκρουσης”, καθώς οι ενέργειές τους παραβιάζουν τους “από καιρό καθιερωμένους κανόνες του διεθνούς δικαίου που ισχύουν για τις ένοπλες ομάδες και τις ένοπλες δυνάμεις σε κάθε κράτος του κόσμου”.
Η οκταμελής νομική ομάδα αποτελούνταν από διάσημους νομικούς εμπειρογνώμονες, μεταξύ των οποίων ο Theodor Meron, πρώην πρόεδρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, και ο Lord Justice Fulford, πρώην δικαστής του ΔΠΔ.
Η Αμάλ Κλούνεϊ, διακεκριμένη Βρετανίδα δικηγόρος, ειδικεύεται στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχει εμφανιστεί πολλές φορές ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και του Διεθνούς Δικαστηρίου, εκπροσωπώντας θύματα μαζικών θηριωδιών.