Ανακάλυψη πτωμάτων έξι ομήρων στη Γάζα: Θλίψη και οργή για τον Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν

Ανακάλυψη πτωμάτων έξι ομήρων στη Γάζα: Θλίψη και οργή για τον Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν

Το Ισραήλ ανέκτησε τα πτώματα έξι ομήρων στη Γάζα, μεταξύ των οποίων και του Ισραηλινοαμερικανού Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, όπως δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου (πρωί Κυριακής ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. «Νωρίτερα σήμερα [σ.σ. Σάββατο], σε μια σήραγγα κάτω από την πόλη Ράφα, οι ισραηλινές δυνάμεις ανέκτησαν τα πτώματα έξι ομήρων που κρατούνταν από τη Χαμάς», ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, προσθέτοντας ότι «είμαι συντετριμμένος και εξοργισμένος».

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νωρίς το πρωί ότι τα πτώματα των Καρμέλ Γκατ, Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, Έντεν Γερουσάλμι, Αλεξάντερ Λομπάνοφ, Άλμογκ Σαρούσι και Όρι Ντανίνο μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ. Στην αρχική εκτίμηση της κατάστασης, ο εκπρόσωπος του στρατού, υποναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι, δήλωσε ότι οι όμηροι δολοφονήθηκαν βάναυσα από τους τρομοκράτες της Χαμάς λίγο πριν οι δυνάμεις φτάσουν σε αυτούς.

Μερικές ημέρες πριν, ο Κάιντ Φαρχάν Αλκάντι, μέλος της κοινότητας των Βεδουίνων στο νότιο Ισραήλ, διασώθηκε περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από εκεί, σύμφωνα με τον στρατό. Μετά την ανακάλυψη του Αρκάντι, οι Ισραηλινοί στρατιώτες έλαβαν εντολές για μεγαλύτερη προσοχή, καθώς υπήρχε η πιθανότητα να βρίσκονταν και άλλοι όμηροι στην περιοχή, αν και δεν υπήρχε συγκεκριμένη πληροφορία για την τοποθεσία τους, όπως επεσήμανε ο Χαγκάρι.

Η Χαμάς και η ένοπλη πτέρυγά της δεν έχουν σχολιάσει προς το παρόν τις κατηγορίες. Οι πέντε από τους έξι ομήρους, ηλικίας 23 έως 32 ετών, είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ μουσικής τέκνο Nova από μαχητές της Χαμάς, κατά τη φονική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, που είχε ως αποτέλεσμα 1.205 θανάτους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν, 97 παραμένουν στη Γάζα, με 33 από αυτούς να έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον στρατό. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, υποστηρίζει ότι οι έξι όμηροι ήταν ζωντανοί όταν απήχθησαν από τη Χαμάς και στη συνέχεια «δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ». Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και η Αίγυπτος καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες για την επίτευξη μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, προσφέροντας αντάλλαγμα για Παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές.

«Μια συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων ήταν στο τραπέζι εδώ και δύο μήνες. Χωρίς καθυστερήσεις και προσχήματα, οι θάνατοι που γνωστοποιήθηκαν θα ήταν σίγουρα αποτρέψιμοι», ανέφερε το Φόρουμ των οικογενειών των ομήρων. «Είναι καιρός να επιστρέψουμε τους ομήρους μας στο σπίτι», πρόσθεσε το Φόρουμ, διευκρινίζοντας ότι ο Αλεξάντερ Λομάνοφ είχε γίνει πατέρας ενός παιδιού κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτσογκ, δήλωσε ότι «η καρδιά όλου του έθνους ραγίζει σε χίλια κομμάτια» και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσουν τη μάχη κατά της εγκληματικής τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς. Τουλάχιστον 40.691 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους και 94.060 έχουν τραυματιστεί από τις 7 Οκτωβρίου λόγω της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πόλεμος ξέσπασε όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και απαγάγοντας περίπου 250. Το Σάββατο, συγκρούσεις σημειώθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καθώς το Ισραήλ συνέχιζε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην πόλη Τζενίν, με εκατοντάδες στρατιώτες να πραγματοποιούν επιθέσεις σε μια από τις μεγαλύτερες επιδρομές τους εδώ και μήνες.

Ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, που είχε συλληφθεί κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ κοντά στη Γάζα, είχε εμφανιστεί σε βίντεο που δημοσίευσε η Χαμάς στα τέλη Απριλίου. Ο Μπάιντεν σημείωσε ότι «είχε μόλις κλείσει τα 23. Σχεδίαζε να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο». Οι γονείς του, Ρέιτσελ Γκόλντμπεργκ και Τζον Πόλιν, «ήταν θαρραλέοι και ακλόνητοι ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες», προσέθεσε ο πρόεδρος.

«Αγωνίστηκαν αδιάκοπα για τον γιο τους και όλους τους ομήρους. Τους θαυμάζω και πενθώ μαζί τους», δήλωσε ο Μπάιντεν. Δεσμεύθηκε ότι «οι ηγέτες της Χαμάς θα πληρώσουν για τα εγκλήματά τους» και ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για την απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων. Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις καταδίκασε τη συνεχιζόμενη βαναυσότητα της Χαμάς και διαβεβαίωσε ότι η ίδια και ο πρόεδρος θα παραμείνουν προσηλωμένοι στην απελευθέρωση των ομήρων.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι παραμένει «αισιόδοξος» για την επίτευξη μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, προσθέτοντας ότι «νομίζω ότι είμαστε κοντά» και ότι «υπάρχουν συναντήσεις σε εξέλιξη». «Όλοι έχουν συμφωνήσει στις αρχές που θα διέπουν τη συμφωνία», κατέληξε.

©

Loading

Play