Η Επαγγελματική Ένωση Ρομποτικής, Αυτοματισμού και Καινοτομίας (PARAi) αναμένει αύξηση σχεδόν 10% (9,8%) στα εγκατεστημένα βιομηχανικά ρομπότ στη Βουλγαρία το 2024. Το 2023, συνολικά 85 ρομπότ ενσωματώθηκαν από τα μέλη της ένωσης στη χώρα.
«Η ανάπτυξη αυτή, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μας, το 2024 έως τώρα οφείλεται κυρίως σε τέσσερις τομείς – τη χημική βιομηχανία, τα μέταλλα, το ηλεκτρονικό εμπόριο – τα κέντρα διανομής και αποθήκες και την παραγωγή μηχανημάτων και ηλεκτρονικών ειδών», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της PARAi Γιόνκο Τσούκλεφ, με αφορμή το προσεχές Φόρουμ Στρατηγικής Ρομποτικής (RSF2024) που θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια στο τέλος Σεπτεμβρίου. Η τάση το 2023 και το 2024 είναι ότι πολλές βουλγαρικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις επενδύουν στα βιομηχανικά ρομπότ και αυτό έχει δημιουργήσει ζήτηση αντικατάστασης.
Ο Τσούκλεφ υπενθύμισε ότι τα εθνικά στατιστικά στοιχεία αναφέρουν αύξηση στη χημική βιομηχανία κατά 27,5% τον Μάιο και 33,8% τον Ιούνιο, στα μέταλλα 19,1% τον Μάιο και 25,4% τον Ιούνιο αντίστοιχα, στο ηλεκτρονικό εμπόριο και ειδικότερα στα κέντρα διανομής και τις αποθήκες που εξυπηρετούν το ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς και στην παραγωγή μηχανημάτων και ηλεκτρονικών – κλάδος που, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της Ένωσης, παραμένει βασικός για τους πελάτες των εταιριών υλικού αυτοματισμού.
Μια άλλη τάση που η Ένωση ελπίζει να ενισχύσει έχει σχέση με την αυξημένη διαθεσιμότητα λύσεων αυτοματισμού λόγω της αυξημένης προσφοράς βουλγαρικών ρομπότ. Έως σήμερα, τα περισσότερα ρομπότ και μηχανές στη βουλγαρική αγορά εισάγονται, αλλά όλο και περισσότερες βουλγαρικές εταιρίες προτείνουν ή αναπτύσσουν τα δικά τους ρομπότ, δήλωσε ο Τσούκλεφ.
Η βουλγαρική εταιρία Kiberys έχει αναπτύξει ένα ρομπότ 6 αξόνων SCARA για συγκόλληση. Μια άλλη βουλγαρική εταιρία, η Smart Farm Robotix, αναπτύσσει ένα αυτόνομο ρομπότ για την αποψίλωση ζιζανίων. «Αυτή η εταιρία συμμετείχε στη θερμοκοιτίδα μας των εταιριών ρομποτικής και υποστηρίχτηκε από το πρόγραμμα επιτάχυνσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας με επένδυση 2,36 εκατομμυρίων ευρώ», σημείωσε ο Τσούκλεφ.
Η βουλγαρική εταιρία Simobotics δημιουργεί το πρώτο βουλγαρικό αυτόνομο κινητό ρομπότ που ονομάζεται Mito. Σύμφωνα με τον Τσούκλεφ, για να ενθαρρυνθούν περισσότερο οι βουλγαρικές εταιρίες να προσφέρουν ή να αναπτύξουν τα δικά τους ρομπότ, είναι απαραίτητο να επωφεληθούν πολύ πιο ενεργά από ευκαιρίες όπως αυτές που προσφέρουν τα προγράμματα έρευνας και καινοτομίας Horizon Europe, το πρόγραμμα επιτάχυνσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας και άλλες ιδιωτικές επενδύσεις. Υπάρχουν επίσης πολλά άλλα μικρά βήματα – μαραθώνιες εκδηλώσεις συνεργατικού προγραμματισμού για ρομποτικές λύσεις σε πόλεις της Βουλγαρίας, δημιουργία πιλοτικών τοποθεσιών για δοκιμή ρομποτικών λύσεων κ.ά., αλλά σε αυτό το στάδιο τέτοια έργα είναι περισσότερο αποτέλεσμα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας παρά της κρατικής πολιτικής, δήλωσε ο Τσούκλεφ.