Αναταράξεις προκαλεί στο εσωτερικό της χώρας η καταδίκη της επικεφαλής της ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν, με τη γαλλική πολιτική σκηνή να μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά. Η ακροδεξιά καταγγέλλει την απόφαση και καλεί σε κινητοποιήσεις, ενώ τα περισσότερα κόμματα κρατούν αποστάσεις από τη δικαστική απόφαση.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού δήλωσε ότι είναι «προβληματισμένος από την απόφαση» του δικαστηρίου του Παρισιού που έκρινε ένοχη την Λε Πεν για κατάχρηση δημοσίου χρήματος και την καταδίκασε σε στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για πέντε χρόνια.
Αυτή η καταδίκη θέτει σε κίνδυνο την υποψηφιότητα της 56χρονης πολιτικού για τις προεδρικές εκλογές του 2027, για τις οποίες εμφανίζεται από δημοσκοπήσεις ως φαβορί. Επίσης, της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, εκ των οποίων τα δύο θα εκτίσει υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση, καθώς και χρηματικό πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ.
«Σήμερα δεν είναι μόνο η Μαρίν Λε Πεν που καταδικάστηκε άδικα: Ήταν η γαλλική δημοκρατία που σκοτώθηκε», δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, Ζορντάν Μπαρντελά, ο οποίος κάλεσε σε μια «λαϊκή και ειρηνική κινητοποίηση» κατά της καταδίκης, την οποία χαρακτήρισε «σκάνδαλο δημοκρατίας».
Αποστάσεις από την καταδικαστική απόφαση φαίνεται να πήρε και ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν του κόμματος της γαλλικής αριστεράς Ανυπότακτη Γαλλία, τονίζοντας ότι «η απόφαση για την απομάκρυνση ενός πολιτικού από το αξίωμα πρέπει να εναπόκειται στους πολίτες».
Ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών, Λοράν Βουκί, επέκρινε επίσης τη δικαστική απόφαση ως σοβαρή και πρωτοφανή. «Δεν είναι υγιές για μια δημοκρατία να απαγορεύει σε έναν εκλεγμένο πολιτικό να συμμετέχει σε εκλογές», είπε.
Από διεθνείς αντιδράσεις, το Κρεμλίνο, ο εθνικιστής Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και πρόεδρος της ακροδεξιάς Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, καθώς και ο ηγέτης της ολλανδικής ακροδεξιάς Γκέερτ Βίλντερς, στήριξαν τη Λε Πεν και καταδίκασαν την απόφαση εις βάρος της.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ