Αγγλία: Στο τραπέζι νέοι περιορισμοί σε εστίαση και συναθροίσεις

Σύμφωνα με τους Times, τα σχέδια δεν έχουν ακόμα εξεταστεί σε υπουργικό επίπεδο.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι καταρτίζουν προτάσεις για την επιβολή απαγορεύσεων στις συναθροίσεις και στην εστίαση στην Αγγλία για διάστημα δύο εβδομάδων μετά από την ημέρα των Χριστουγέννων, αναφέρει δημοσίευμα των Times.

propoli

Το αποκαλούμενο «lockdown για να σπάσει το κύκλωμα της Όμικρον» θεωρείται ότι θα μπορούσε να βασιστεί στα μέτρα που ίσχυαν στην Αγγλία την άνοιξη, όταν η χώρα άρχισε να χαλαρώνει το γενικό απαγορευτικό.

Αυτό θα σήμαινε απαγόρευση συναντήσεων σε κλειστούς χώρους εκτός για λόγους εργασίας και λειτουργία των καταστημάτων εστίασης μόνο στους υπαίθριους χώρους τους με παραγγελίες στο τραπέζι. Καταστήματα λιανικής και σχολεία θα έμεναν ανοιχτά και ενώ δε θα υπήρχε επίσημη εντολή για τον κόσμο να μείνει στο σπίτι, θα επιτρέπονταν οι συναθροίσεις μόνο σε ομάδες των έξι και μόνο σε ανοιχτούς χώρους.

Θα επέστρεφε η οδηγία αυστηρής απομόνωσης για τους πιο ευπαθείς και θα έμπαινε όριο 15-30 προσκεκλημένων σε γάμους και κηδείες.

Σύμφωνα με τους Times, τα σχέδια δεν έχουν ακόμα εξεταστεί σε υπουργικό επίπεδο. Αλλά κάποιες πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι σχεδιάζεται πιθανή ανάκληση της Βουλής των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα για να συζητηθούν τα πιθανολογούμενα μέτρα, με ορίζοντα έναρξης ισχύος τις 27 ή 28 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο πρωθυπουργός Τζόνσον έχει δεχθεί διάφορες προτάσεις, από την έκδοση μιας ήπιας σύστασης προς τους πολίτες να αποφεύγουν συναθροίσεις έως και ένα γενικό lockdown.

Πρακτικά από συνάντηση της επιστημονικής επιτροπής SAGE που συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση την Πέμπτη, τα οποία διέρρευσαν στο BBC δείχνουν ότι τα μέλη της έχουν πει στους υπουργούς ότι για να αποτραπούν τα χειρότερα θα πρέπει να υιοθετηθούν γρήγορα αυστηρότερα μέτρα. Όπως ανέφεραν, το 2022 θα είναι αργά.

Αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας στη Βρετανία έχουν θορυβηθεί από το υπολογιστικά μοντέλα που δείχνουν πως οι ημερήσιες εισαγωγές σε νοσοκομεία λόγω της Όμικρον θα μπορούσαν να κορυφωθούν τον Ιανουάριο σε 3 έως 10 χιλιάδες. Αυτή τη στιγμή είναι περίπου 900 την ημέρα κατά μέσο όρο. Στην κορύφωση του προηγούμενου μεγάλου κύματος της πανδημίας, στην αρχή του 2021, οι εισαγωγές είχαν φτάσεις τις 4.000 την ημέρα. Τα μοντέλα εκτιμούν ότι με μέτρα όπως της περασμένης άνοιξης οι νοσηλείες θα μπορούσαν να περιοριστούν σε 1.500-5.000 την ημέρα.

Δείτε επίσης: Τράπερ, Θεσπρωτία και… κουκουλοφόροι – Τι κοινό έχουν;

Loading