Ανησυχία για τη Δομή της Νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Πολλά Ανδρικά Πρόσωπα και Λίγες Γυναίκες

Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, των οποίων τα μέλη προτείνει κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, φαίνεται ότι θα έχει ανδρική πλειοψηφία, παρά τις εκκλήσεις της προεδρού Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για ισότητα. Από τις 20 χώρες της ΕΕ που έχουν ήδη ανακοινώσει επισήμως τους υποψηφίους τους για την Επιτροπή, οι 16 έχουν προτείνει άνδρες. Στο σύνολο των 27 κρατών, οι γυναίκες επίτροποι αναμένεται να περιοριστούν σε έξι, συμπεριλαμβανομένων της φον ντερ Λάιεν και της μελλοντικής επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας.

Μετά την επανεκλογή της τον Ιούλιο για μια νέα θητεία πέντε ετών, η Γερμανίδα αξιωματούχος είχε υπογραμμίσει την ανάγκη οι χώρες μέλη να προτείνουν δύο υποψηφίους: έναν άνδρα και μία γυναίκα. Ωστόσο, καθώς πλησιάζει η 30η Αυγούστου, η προθεσμία για την υποβολή των ονομάτων των υποψήφιων επιτρόπων, φαίνεται πως οι χώρες δεν έχουν ανταποκριθεί στην έκκλησή της. Μόλις τέσσερις χώρες έχουν προτείνει γυναίκα επίτροπο.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών (EWL), η κατάσταση είναι «κάτι περισσότερο από ντροπιαστική». Η εκπρόσωπός του, Μίρτα Μπασέλοβιτς, δήλωσε ότι αν οι χώρες μέλη πιστεύουν πως μόνο άνδρες είναι ικανοί να αναλάβουν αυτές τις θέσεις ή ότι δεν υπάρχουν γυναίκες με επαρκή προσόντα, τότε είναι εκτός πραγματικότητας και έχουν ψευδαισθήσεις.

Από την πλευρά της, η Λίνα Γκάλβεζ, πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τόνισε ότι η στάση των χωρών μελών δείχνει «έλλειψη πολιτικής βούλησης» και στέλνει «ένα πολύ κακό μήνυμα, κυρίως στις νεότερες γυναίκες και τα κορίτσια».

Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης, ζητώντας να παραμείνει ανώνυμος, ανέφερε ότι «ως χώρες μέλη αναμένουμε τη φον ντερ Λάιεν να υπερασπιστεί την ισότητα, ενώ πιστεύουμε ότι είναι δική μας ευθύνη να προτείνουμε τον επίτροπο που επιθυμούμε». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «δυστυχώς, οι δύο αυτές επιθυμίες δεν φαίνεται να συμβαδίζουν αυτή τη φορά».

Στις ευρωπαϊκές συνθήκες δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για διορισμό συγκεκριμένου ποσοστού ανδρών και γυναικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τις χώρες μέλη να έχουν την ελευθερία να προτείνουν οποιοδήποτε πρόσωπο επιθυμούν. Παρά ταύτα, η πρόεδρος της Κομισιόν διαθέτει κάποια μέσα, όπως επισημαίνει ο ειδικός στο ευρωπαϊκό δίκαιο, Αλμπέρτο Αλεμάνο. Εξηγεί ότι η φον ντερ Λάιεν έχει το δικαίωμα να μπλοκάρει τον κατάλογο που προτείνουν οι χώρες μέλη.

Το κύριο ερώτημα παραμένει πολιτικό: η Γερμανίδα επίτροπος θα επιδιώξει από την αρχή της δεύτερης θητείας της να εμπλακεί σε αντιπαράθεση; «Δεν έχει τίποτα να χάσει», εκτιμά ο Αλεμάνο, προσθέτοντας ότι αν η φον ντερ Λάιεν επιδείξει επιμονή, θα έχει μια «καλή ευκαιρία» να αποδείξει «την ανεξαρτησία και την αυτονομία της».

Επίσης, η φον ντερ Λάιεν μπορεί να απορρίψει κάποιους υποψηφίους ή να διαπραγματευθεί για άλλους με τα κράτη μέλη. Ωστόσο, αν δεν δράσει, υπάρχει κίνδυνος να φανεί αδύναμη και να καθυστερήσει ολόκληρη η διαδικασία. Μετά τον διορισμό των επιτρόπων, αυτοί θα πρέπει να λάβουν την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο θα πραγματοποιήσει ακροάσεις μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Οι ευρωβουλευτές, που είναι ευαίσθητοι στα ζητήματα ισότητας των φύλων, ενδέχεται να «στείλουν σπίτια τους τους μισούς επιτρόπους» για να εκφράσουν την διαφωνία τους.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τρίτης, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ, απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει η πρόεδρος στο θέμα, υπογραμμίζοντας ότι «η πρόεδρος κάνει ό,τι μπορεί για να καταλήξουμε σε ένα ισορροπημένο σώμα επιτρόπων με ικανά πρόσωπα και τον μέγιστο δυνατό αριθμό γυναικών».

©

Loading