Ανησυχία στη Γερμανία για την επιρροή της Κίνας σε κόμματα και πολιτικούς

Η κινεζική κυβέρνηση επιχειρεί να ασκήσει επιρροή στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος προειδοποίησε σε έκθεσή της για τον κίνδυνο από την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στη Γερμανία, βάζοντας στο μικροσκόπιο το Διεθνές Τμήμα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (IDCPC).

propoli

Όπως αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel, στην έκθεση της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος αναφέρεται ότι οι Γερμανοί πολιτικοί θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν προσπάθειες άσκησης επιρροής και κατασκοπείας από την Κίνα.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να αυξήσει την επιρροή της στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια και το IDCPC διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην προσπάθεια διεύρυνσης του παγκόσμιου δικτύου επαφών.

Σύμφωνα με τη γερμανική Υπηρεσία, το IDCPC θα πρέπει να θεωρείται τμήμα του κινεζικού μηχανισμού πληροφοριών. «Στόχος είναι η προσέγγιση πολιτικών και κομμάτων και η άσκηση επιρροής προς το συμφέρον της κινεζικής κυβέρνησης», αλλά και η συλλογή πληροφοριών για τις οικονομικές και στρατιωτικές δυνατότητες άλλων χωρών, εκτιμάται από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες. «Τα μέλη του IDCPC προσπαθούν να κάνουν βουλευτές από όλα τα κόμματα να κατανοήσουν τις “κινεζικές αξίες”» και αποτελεί συνηθισμένη πρακτική η πρόσκληση Γερμανών βουλευτών -εν ενεργεία και όχι- στην Κίνα, προκειμένου «να διορθώσουν» την εικόνα τους για τη χώρα, σύμφωνα με την ατζέντα βέβαια του ΚΚΚ, τονίζεται.

Στην έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος επισημαίνεται ακόμη ότι η IDCPC θεωρεί ήδη «αξιόπιστους συνομιλητές» της πολλούς Γερμανούς πολιτικούς, ως εκ τούτου συνιστά «ιδιαίτερη προσοχή και αυτοσυγκράτηση» κατά την επικοινωνία με τα στελέχη του ΚΚΚ.

Δείτε επίσης: Ρωσία – Πούτιν κατά Δύσης: Τα λάθη σας ευθύνονται για τις υψηλές τιμές τροφίμων

Loading