Ανησυχία του ΟΗΕ για νέους αυστηρούς κανόνες των Ταλιμπάν που πλήττουν τις γυναίκες στο Αφγανιστάν

Ανησυχία του ΟΗΕ για νέους αυστηρούς κανόνες των Ταλιμπάν που πλήττουν τις γυναίκες στο Αφγανιστάν

Η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της για ένα πρόσφατα επικυρωμένο νομοσχέδιο από τους Ταλιμπάν, το οποίο επιφέρει νέους περιορισμούς στις γυναίκες.

Ο νέος νόμος, ο οποίος δημοσιεύθηκε την Τετάρτη και βασίζεται σε διάταγμα του 2022 από τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη των Ταλιμπάν, Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, ελέγχει κάθε πτυχή της κοινωνικής και ιδιωτικής ζωής των Αφγανών, υιοθετώντας μια ιδιαίτερα αυστηρή εκδοχή της σαρίας, του ισλαμικού νόμου.

Οι κανόνες αυτοί, οι οποίοι επιβάλλονταν ήδη από την αστυνομία ηθών του υπουργείου Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Διαφθοράς, δεν είναι ακόμη βέβαιο αν η επίσημη δημοσίευσή τους ως νόμου θα οδηγήσει σε αυστηρότερη εφαρμογή.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι γυναίκες θα υποχρεούνται να καλύπτουν το πρόσωπο και το σώμα τους όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού και να διασφαλίζουν ότι η φωνή τους δεν θα ακούγεται. Παράλληλα, οι άνδρες απαγορεύεται να ξυρίζουν τις γενειάδες τους, να παραλείπουν τις προσευχές και τις νηστείες, καθώς και να ακούν μουσική εντός του αυτοκινήτου.

Οι ποινές για παραβίαση των κανόνων κυμαίνονται από συστάσεις και προειδοποιήσεις για ιερή τιμωρία, έως κατάσχεση περιουσίας και κράτηση από μία ώρα έως τρεις ημέρες σε φυλακές. Σε περίπτωση που οι ποινές δεν επιφέρουν τη συμμόρφωση, οι παραβάτες θα παραπέμπονται στο δικαστήριο.

Η Ρόζα Οτουμπάγιεβα, επικεφαλής της αποστολής αρωγής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA), τόνισε ότι ο αφγανικός λαός αξίζει περισσότερα εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης και ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να απειλούνται ή να φυλακίζονται για καθυστερήσεις στις προσευχές ή για την οπτική επαφή με άνδρες εκτός της οικογένειάς τους.

Η Οτουμπάγιεβα επισήμανε ότι ο νόμος αυτός επιδεινώνει τους ήδη σοβαρούς περιορισμούς στα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν, με απλές παραβιάσεις όπως η ηχητική παρουσία μιας γυναικείας φωνής να θεωρείται ποινικό αδίκημα.

Επιπλέον, ο ΟΗΕ εξέφρασε ανησυχία για τους περιορισμούς που επιβάλλει ο νόμος στη θρησκευτική ελευθερία και την ελευθερία του Τύπου, όπως η απαγόρευση δημοσίευσης περιεχομένου που θεωρείται εχθρικό προς τη σαρία.

Μια 37χρονη νοικοκυρά από την Καμπούλ επεσήμανε ότι η σιωπή της διεθνούς κοινότητας ενθαρρύνει τους Ταλιμπάν να επιβάλλουν νέους περιορισμούς καθημερινά. Το υπουργείο Προώθησης της Αρετής έχει ελέγξει για παραβιάσεις της σαρίας περισσότερους από 13.000 ανθρώπους τον προηγούμενο χρόνο, χωρίς όμως να διευκρινίζει τα αδικήματα ή το φύλο τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ταλιμπάν, αφού κατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο του 2021, ακύρωσαν το προηγούμενο Σύνταγμα του Αφγανιστάν και δήλωσαν ότι θα κυβερνούν με βάση τον ισλαμικό νόμο. Οι δυτικές χώρες τονίζουν ότι η αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν προϋποθέτει τον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών, κάτι που οι Ταλιμπάν δηλώνουν ότι ήδη πράττουν σύμφωνα με την εκδοχή τους για τον ισλαμικό νόμο.

©

Loading